• Uniunea Europeană continuă să pregătească un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la atacul Moscovei asupra Ucrainei.
  • Von der Leyen nu a oferit detalii cu privire la măsurile pe care le-ar putea conţine o nouă rundă de sancţiuni ale UE, potrivit Reuters.
  • În cadrul unei conferinţe de presă comune, von der Leyen a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene, cum ar fi alimentarea cu energie electrică, au reprezentat crime de război.

Uniunea Europeană continuă să pregătească un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la atacul Moscovei asupra Ucrainei, a declarat joi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda.

„Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i diminua şi mai mult capacitatea de a purta un război împotriva Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu toată viteza la un al nouălea pachet de sancţiuni”, a declarat von der Leyen într-o conferinţă de presă.

„Şi sunt convinsă că vom aproba foarte curând un plafon global al preţului la petrolul rusesc împreună cu G7 şi alţi parteneri importanţi. Nu ne vom odihni până când Ucraina nu se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a mai spus ea.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Von der Leyen nu a oferit detalii cu privire la măsurile pe care le-ar putea conţine o nouă rundă de sancţiuni ale UE, potrivit Reuters.

Luna trecută, Uniunea a dat o aprobare finală celui de-al optulea lot de sancţiuni din cauza invaziei, inclusiv mai multe restricţii asupra comerţului cu oţel şi produse tehnologice. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-miniştrii Finlandei şi Estoniei şi cu vicepremierul Suediei, von der Leyen a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene, cum ar fi alimentarea cu energie electrică, au reprezentat crime de război.

„Ştiu, de asemenea, că prietenii noştri ucraineni vor depăşi această strategie, deoarece sunt puternici şi cauza lor este dreaptă, iar noi, UE, suntem alături de ei în aceste vremuri foarte dificile, atât timp cât va fi nevoie”, a declarat ea.

Parlamentul European a desemnat miercuri Rusia drept stat sponsor al terorismului, argumentând că loviturile sale militare asupra unor obiective civile ucrainene, precum infrastructura energetică, spitale, şcoli şi adăposturi, au încălcat dreptul internaţional.

Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili în Ucraina, dar recunoaşte o campanie de lovituri împotriva energiei electrice şi a altor infrastructuri, care, potrivit Moscovei, au ca scop reducerea capacităţii de luptă a Kievului şi împingerea acestuia la negocieri.