- Tinder va oferi utilizatorilor din SUA posibilitatea de a consulta cazierul judiciar al persoanelor pentru care manifestă un interes, astfel încăt, aceștia să se simtă în siguranță pe platformă.
- Funcția a devenit posibilă în urma unui parteneriat cu Garbo, un site care permite căutări online vizând antecedente penale.
- Însă, noua funcție a Tinder subliniază caracterul incomplet al informaţiilor prezente în cazierele judiciare, precum şi prejudecăţile lor rasiale, consecinţă a inegalităţilor din justiţia americană.
Administratorii Tinder, o aplicaţie de întâlniri online, au anunţat, miercuri, că vor oferi utilizatorilor din Statele Unite posibilitatea de a consulta cazierul judiciar al persoanelor pentru care manifestă un anumit interes, un instrument conceput pentru a consolida siguranţa pe această platformă, deşi anumiţi experţi se îndoiesc de eficacitatea sa
Această funcţie nouă a Tinder a devenit posibilă în urma unui parteneriat cu Garbo, un site cu scop non-lucrativ, care permite realizarea de căutări online vizând antecedente judiciare, precum comportamente violente şi periculoase, dar şi delicte sexuale, prin intermediul datelor publice. Match Group, compania care deţine aplicația, a investit, anul trecut, în site-ul Garbo.
În mod concret, utilizatorii americani ai aplicaţiei de dating vor putea să se conecteze pe site-ul Garbo, din interiorul aplicaţiei, apoi, să acceseze informaţiile de bază ale partenerilor lor potenţiali (prenume şi număr de telefon). Dacă acea căutare generează mai multe rezultate, Garbo va cere informaţii suplimentare, inclusiv vârsta persoanei analizate.
Dacă vor fi găsite antecedente judiciare, utilizatorii sunt îndemnaţi să le raporteze pe Tinder. Anumite resurse online vor fi, de asemenea, disponibile.
„Cel mai bun indicator pentru violenţe sau abuzuri viitoare sunt aceste antecedente, care dezvăluie acest tip de comportament”, a afirmat, într-un comunicat, Kathryn Kosmides, fondatoarea site-ului Garbo.
„Indiferent dacă este vorba despre întâlniri online sau despre alte zeci de feluri de a întâlni persoane necunoscute în era digitală modernă, trebuie să ştim dacă ne punem, potenţial, siguranţa în pericol”, a adăugat ea.
După primele două căutări gratuite, fiecare căutare ulterioară va fi taxată cu 2,5 dolari, plus costurile de analiză a datelor. Banii, astfel obţinuţi, vor servi finanţării activităţilor site-ului Garbo.
Sarah Lageson, profesor-asociat la Facultatea de drept penal din cadrul Universităţii Rutgers-Newark, consideră că noua funcţie oferită de aplicație „are potenţialul de a descuraja persoanele nocive să utilizeze aplicaţia, fapt care ar putea ameliora siguranţa întâlnirilor online pe termen scurt”.
„Dar, pe de altă parte, cei mai mulţi dintre oamenii care manifestă un comportament nociv, nu au cazier judiciar. Să te bazezi pe sistemul penal, cu toate deficienţele sale pe care le cunoaştem, poate nu este cel mai util instrument pentru a evalua riscul asociat unei persoane străine”, a mai adăugat ea.
Sarah Lageson a subliniat caracterul incomplet al informaţiilor prezente în cazierele judiciare, precum şi prejudecăţile lor rasiale, consecinţă a inegalităţilor din justiţia americană.
„Mulţi prădători sexuali caucazieni nu au cazier judiciar, în timp ce multe persoane de culoare au un cazier, care este eronat sau nedrept”, a adăugat ea.
Administratorii site-ului Garbo spun că nu iau în calcul anumite infracţiuni, precum posesia de droguri şi vagabondajul.
Riscul principal, consideră Nicole Bedera, cercetătoare specializată în violenţe sexuale, este acela de a crea „un fals sentiment de securitate” pentru utilizatorii aplicaţiei.
„Există numeroase bariere structurale în sistemul penal care permit unor violatori puternici şi privilegiaţi să nu dea socoteală pentru faptele lor”, spune aceasta.