• În 1953, Jonas Salk, prestigiosul biolog și echipa sa de oameni de știință au dezvoltat un vaccin eficient împotriva poliomielitei
  • În 1956, Elvis Presley a fost vaccinat împotriva poliomielitei la televizor pentru a da un exemplu
  • Rata imunizării crește în rândul tinerilor după vaccinarea lui Elvis

La 28 octombrie 1956, la CBS în fața a milioane de telespectatori, Elvis Presley a fost vaccinat împotriva poliomielitei, pentru a-i educa pe tineri despre pericolele poliomielitei, care afecta zeci de mii de americani.

Este o zi foarte specială, mă simt euforic”, a spus Sir Ian McKellen în urmă cu câteva zile. Actorul britanic în vârstă de 81 de ani, faimos – în special – pentru că l-a interpretat pe Gandalf în „Stapanul inelelor”, tocmai fusese vaccinat împotriva coronavirusului în fața fotografilor.

 În Statele Unite, unde un milion de pacienți au fost deja „înțepați”, politicienii au dat un exemplu: președintele ales Joe Biden pe 21 decembrie, dar și actualul vicepreședinte Mike Pence.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe 28 octombrie 1956, în fața a zeci de milioane de telespectatori ai CBS, Elvis Presley a fost vaccinat împotriva poliomielitei, la „Ed Sullivan Show”.

În 1952, aproape 60.000 de persoane s-au îmbolnăvit. 22.000 dintre ei au fost paralizați și peste 3.000 au murit. Imaginile teribile ale sutelor de copii și adulți tineri slăbiți, întinși pe brancarde în spitale, emoționează America.

Salvatorul se numește Jonas Salk. În 1953, prestigiosul biolog și echipa sa de oameni de știință au dezvoltat un vaccin eficient împotriva poliomielitei. Copiii sunt vaccinați masiv, dar adolescenții și adulții tineri par mai reticenți. Cu aproape 70 de ani înainte de Covid-19, aceste grupe de vârstă se simt – în mod greșit – invincibile în fața bolii.

Rata imunizării crește în rândul tinerilor după vaccinarea lui Elvis.

El oferă un exemplu excelent pentru tinerii din toată țara”, spunea Comisarul pentru Sănătate din New York.

„Ieri Elvis Presley a primit multă atenție. Printre altele, a primit si un vaccin împotriva poliomielitei, prin amabilitatea orașului”, scria The New York Times.

Impactul depășește așteptările medicilor. Într-un an și jumătate, rata de vaccinare împotriva poliomielitei crește la 80% în rândul tinerilor.

Acest succes arată că este posibil să ajungeți la grupuri greu accesibile, cu condiția să faceți acest lucru în mod corect”, se bucura istoricul Stephen Mawdsley.

Orice mit are limitele sale, chiar și al lui Elvis Presley. Si alți factori i-au convins pe tineri să se vaccineze. Mai mulți adolescenți au înființat în special grupul „Teens Against Polio”, care a organizat operațiuni din ușă în ușă în toată țara.

Protejat de poliomielită, dar devastat de probleme hepatice și de droguri, Elvis a murit de un atac de cord în 1974.