• Dezvoltat în timp record, vaccinul Pfizer-BioNTech ridică multe semne de întrebare
  • Au fost raportate cazuri de paralizie facială la patru pacienți care au fost vaccinați în studiile clinice cu Pfizer / BioNTech
  • Autoritățile americane de Sănătate susțin că rămân vigilente, dar că nu consideră aceste rezultate îngrijorătoare
  • Paralizia Bell se caracterizează prin deteriorarea nervului facial, care provoacă paralizie pe o parte a feței și poate fi cauzată în special de diverse virusuri și boli: varicela, SIDA, oreion, dar și boala Lyme

Dezvoltat în timp record, vaccinul Pfizer-BioNTech ridică multe semne de întrebare. Rezultatele studiilor clinice care îl privesc sunt analizate îndeaproape, iar internauții au fost alarmați de descoperirea a 4 cazuri de paralizie facială a lui Bell.

Pentru autoritățile americane de Sănătate, acest lucru nu este suficient pentru a pune sub semnul întrebării siguranța vaccinului.

Specialiștii susțin că rămân vigilenți, dar nu consideră aceste rezultate îngrijorătoare. Incidența acestor cazuri se dovedește a fi foarte apropiată în grupul de persoane vaccinate de cea observată de obicei la populație.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Fără panică

Grijile comune ale internauților provin dintr-o analiză a rezultatelor colectate de Pfizer-BioNTech în timpul fazelor de studii clinice.

FDA, Agenția SUA care se ocupă de produsele alimentare și medicamente, a analizat în detaliu datele furnizate de laboratoare, trecând în revistă într-un raport de aproximativ 50 de pagini. În acest document sunt menționate cazurile de paralizie facială.

Interesant este că nu au existat cazuri în rândul voluntarilor care au primit un placebo. La prima vedere, aceste date par, așadar, sa indice faptul că vaccinarea implică un risc suplimentar, o concluzie la care FDA subscrie doar parțial.

Relația cauză-efect nu este stabilită, spune FDA

Ce spune FDA? „Deși baza de date privind siguranța a dezvăluit un dezechilibru al cazurilor de paralizie ale lui Bell (patru în grupul de vaccinuri și niciunul în grupul placebo), relația cauză-efect nu este stabilită din cauza unui nivel scăzut numărul de cazuri și o frecvență similară cu cea observată la populația generală.” Agenția mai adaugă că datele din observațiile viitoare vor fi utile și ne vor permite să observăm dacă o legătură poate fi într-adevăr observată cu virusul.

Sunt patru la număr, dintr-un total de aproximativ 22.000 de persoane vaccinate, sau puțin sub 0,02 cazuri la 100 de pacienți. Patologia în cauză este așa-numita paralizie a lui Bell sau paralizia facială rece.

Se caracterizează prin deteriorarea nervului facial, care provoacă paralizie pe o parte a feței și poate fi cauzată în special de diverse virusuri și boli: varicela, SIDA, oreion, dar și boala Lyme.

Cu patru cazuri pentru aproximativ 22.000 de voluntari, incidența rămâne scăzută, aproape de 18 cazuri la 100.000 de persoane. Fie în media căreia se observă în general la populație: de fapt, studiile estimează că numărul cazurilor oscilează în general între 15 și 30 la 100.000 în fiecare an.

În acest caz, cel mai surprinzător element este, prin urmare, nu că au fost observate patru cazuri în rândul persoanelor vaccinate, ci mai degrabă că niciunul nu a fost identificat la persoanele care au primit placebo. Nu neapărat foarte cunoscută publicului larg, paralizia lui Bell a fost scoasă la lumină în urmă cu câțiva ani de Angelina Jolie. Actrița americană a recunoscut că a suferit de această boală în 2017, subliniind această patologie. Trebuie amintit că in marea majoritate a cazurilor paralizia lui Bell dispare în cele din urmă după câteva săptămâni sau luni, cu sau fără tratament.

În rezumat, este, prin urmare, adevărat să afirmăm că patru voluntari din studiile Pfizer-BioNTech au suferit de o anumită formă de paralizie facială după vaccinare. Pe de altă parte, elementele colectate de autoritățile sanitare nu permit stabilirea unei legături între vaccin și apariția acestei patologii. Ratele de prevalență observate în grupul de voluntari sunt într-adevăr similare cu cele observate la populația generală, ceea ce sugerează că injectarea unui vaccin nu a avut un impact asupra dezvoltării unei astfel de paralizii.