• Primele analize arată că vaccinul Pfizer a funcționat bine, indiferent de rasa, greutatea sau vârsta voluntarului.
  • Noile cazuri de Covid s-au diminuat rapid în grupul de voluntari vaccinați, la aproximativ 10 zile după prima doză.
  • Persoanele din categoriile de risc au răspuns bine la vaccin.

Prima analiză a Food and Drug Administration a datelor studiilor clinice a constatat, de asemenea, că vaccinul împotriva coronavirusului a funcționat bine, indiferent de rasa, greutatea sau vârsta voluntarului, notează New York Times.

Vaccinul împotriva coronavirusului, produs de Pfizer și BioNTech oferă o protecție puternică împotriva Covid-19 în decurs de aproximativ 10 zile de la prima doză, conform documentelor publicate marți, de Food and Drug Administration înainte de o reuniune a grupului său consultativ pentru vaccinuri.

Descoperirea este unul dintre câteva rezultate noi semnificative prezentate în materialele de informare, care includ mai mult de 100 de pagini de analize de date de la agenție și de la Pfizer. Luna trecută, Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor cu două doze a avut o rată de eficacitate de 95% după două doze administrate la o distanță de trei săptămâni. Noile analize arată că protecția începe să apară cu mult mai devreme.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Mai mult, vaccinul a funcționat bine, indiferent de rasa, greutatea sau vârsta unui voluntar. În timp ce studiul nu a găsit evenimente adverse grave cauzate de vaccin, mulți participanți au suferit dureri, febră și alte efecte secundare.

„Așa arată un buletin A + pentru un vaccin”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

Joi, grupul consultativ al F.D.A. pentru vaccinuri va discuta aceste materiale înainte de vota dacă se recomandă autorizarea vaccinului Pfizer și BioNTech.

Pfizer și BioNTech au început un studiu clinic la scară largă în iulie, recrutând 44.000 de persoane în Statele Unite, Brazilia și Argentina. Jumătate dintre voluntari au primit vaccinul, iar jumătate au primit placebo.

Noile cazuri de coronavirus s-au diminuat rapid în grupul de voluntari vaccinați la aproximativ 10 zile după prima doză, conform unui grafic din materialele informative. În grupul placebo, cazurile au continuat să crească constant.

De impactul rapid al vaccinului ar putea beneficia nu doar persoanele care îl primesc, ci și spitalele tensionate din țară, limitând fluxul de noi pacienți în unitățile de terapie intensivă.

În ciuda protecției timpurii oferite de prima doză, nu este clar cât timp ar dura această protecție de la sine, subliniind importanța celei de-a doua doze. Studiile anterioare au descoperit că a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech oferă sistemului imunitar un impuls major pe termen lung, efect observat în multe alte vaccinuri.

Eficacitatea vaccinului după prima doză este de aproximativ 52 la sută, potrivit dr. William C. Gruber, vicepreședinte senior al cercetării și dezvoltării clinice a vaccinului Pfizer. După a doua doză, aceasta crește la aproximativ 95%. „Două doze de vaccin oferă protecție maximă”, a spus el.

Mulți experți și-au exprimat îngrijorarea că vaccinurile împotriva coronavirusului ar putea proteja unii oameni mai bine decât pe alții. Dar rezultatele din materialele informative nu indică o astfel de problemă. Vaccinul are o rată ridicată de eficacitate atât la bărbați, cât și la femei, precum și rate similare la persoanele albe, negre și latino. De asemenea, a funcționat bine la persoanele obeze, care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu Covid-19.

Unele vaccinuri pentru alte boli declanșează un răspuns imun slab la adulții în vârstă. Dar Pfizer și BioNTech au descoperit că persoanele cu vârsta peste 65 de ani au primit la fel de multă protecție împotriva vaccinului coronavirusului ca și persoanele mai tinere.

„M-am trezit tremurând citind acest lucru”, a spus dr. Gregory Poland, cercetător în vaccinuri la Clinica Mayo, referindu-se la răspunsul robust al vaccinurilor la persoanele obeze și în vârstă. „Acesta este un mare șlem prin orice măsură.”

Chiar dacă vaccinul este autorizat de F.D.A., procesul va continua. În documentele de informare, companiile au spus că vor încuraja oamenii să rămână în proces cât mai mult timp, neștiind dacă au primit vaccinul sau placebo, astfel încât cercetătorii să poată continua să colecteze informații despre măsura în care vaccinul este sigur și efectiv.

Materialele informative oferă, de asemenea, o analiză mai profundă asupra siguranței vaccinului. În orice studiu clinic amplu, unii oameni care primesc vaccinuri au condiții de sănătate care nu au nicio legătură cu vaccinul în sine. Compararea ratelor lor de simptome cu cele din grupul placebo, precum și cu ratele de fond într-o populație poate indică simptome care pot fi de fapt cauzate de un vaccin.

F.D.A. a concluzionat că nu au existat „dezechilibre semnificative” în complicațiile grave de sănătate, cunoscute sub numele de evenimente adverse, între cele două grupuri. Agenția a menționat că patru persoane din grupul vaccinat au experimentat o formă de paralizie facială numită paralizie a lui Bell, fără cazuri în grupul placebo. Diferența dintre cele două grupuri nu a fost semnificativă, iar rata în grupul vaccinat nu a fost semnificativ mai mare decât în ​​populația generală.

Noua analiză Pfizer a dezvăluit că mulți voluntari care au primit vaccinul s-au simțit rău în orele de după cea de-a doua doză, sugerând că mulți oameni ar putea fi nevoiți să solicite o zi liberă de muncă sau să fie pregătiți să se odihnească până când simptomele scad. Dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 55 de ani, mai mult de jumătate au dezvoltat oboseală și mai mult de jumătate au raportat și dureri de cap. Puțin peste o treime au simțit frisoane, iar 37% au simțit dureri musculare. Aproximativ jumătate dintre cei cu vârsta peste 55 de ani s-au simțit obosiți, o treime au dezvoltat dureri de cap și aproximativ un sfert au simțit frisoane, în timp ce 29% au avut dureri musculare.

„A lua o zi liberă după a doua doză este un lucru bun de anticipat”, a spus dr. Iwasaki.

Luni, Kristen Choi, asistent medical psihiatric și cercetător în domeniul serviciilor de sănătate de la Universitatea din California, Los Angeles, a publicat o relatare la persoana întâi a simptomelor pe care le-a experimentat în calitate de participant la studiul Pfizer-BioNTech, care a inclus frisoane, greață, cefalee și febră.

„Clinicienii vor trebui să fie pregătiți să discute cu pacienții de ce ar trebui să aibă încredere în vaccin și că efectele sale adverse ar putea semăna mult cu Covid-19”, a scris dr. Choi în revista JAMA Internal Medicine. Ea i-a sfătuit pe medici să le spună pacienților că aceste simptome neplăcute erau „un semn că vaccinul funcționează, în ciuda similitudinilor nefericite cu simptomele bolii”.