- Durata protecției imune care se obține prin vaccinarea împotriva coronavirusului va fi mult mai lungă decât ceea ce se obține prin boala naturală
- După boală există un interval de protecție față de reinfecție de la una la trei luni, dar există și date care arată o protecție de până la 6 luni
- Valeriu Gheorghiță: „Avem date la circa 6 luni de la cea de-a doua doză pentru Pfizer, cât și pentru Moderna”
Estimările experților sunt că durata protecției imune care se obține prin vaccinarea împotriva coronavirusului va fi mult mai lungă decât ceea ce se obține prin boala naturală, a declarat, miercuri seara, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.
Dr. Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri seara, la TVR 1, că după boală există un interval de protecție față de reinfecție de la una la trei luni, dar există și date care arată o protecție de până la 6 luni. Mult mai lungă este protecția imună care se obține prin vaccinare, spune el.
„În general ne gândim la intervalul de protecție prin care chiar și o persoană tânără ar putea fi protejată față de reinfecție. Aici știm că avem un interval între o lună până la 3 luni cel mai frecvent. Sunt date care arată și o protecție de până la șase luni. Este de menționat faptul că nu este o contraindicație a vaccinării după vindecarea COVID-19. Sigur că este important că dăm organismului o perioadă de timp să treacă de convalescență (…). S-a observat că există un risc important de reinfecții. (…) Este important să ne vaccinăm pentru că estimările experților sunt că durata protecției imune care se obține prin vaccinare va fi mult mult mai lungă decât ceea ce se obține prin boala naturală. Avem date la circa 6 luni de la cea de-a doua doză pentru Pfizer, cât și pentru Moderna și rata de eficiență se păstrează foarte mult”, a spus Gheorghiță.
La rândul său, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a spus că, înainte să ne punem întrebarea dacă va urma o nouă campanie de vaccinare, ar fi bine să o folosim la maxim pe cea actuală, pentru că există posibilitatea să nu fie nevoie de alt vaccin: „Înainte să ne gândim la o altă campanie de vaccinare și la un alt vaccin, am putea să ne concentrăm pe ce avem acum, pentru că s-ar putea să nu fie necesar acel vaccin. Nimeni nu poate să spună de acum că va fi necesar un alt vaccin. Depinde foarte mult de noi”.