- Franţa a raportat aproximativ jumătate din decesele excedentare ale verii în Europa de Vest, cu un total de 10.420.
- Excesul de decese a ajuns la 3.271 în Anglia şi Ţara Galilor în timpul verii, a raportat Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie.
- Spania a înregistrat 4.655 de decese atribuite căldurii în perioada iunie-august.
Temperaturile au atins aproape 40 de grade Celsius sau mai mult de la Paris la Londra în 2022, iar climatologii de la grupul World Weather Attribution spun că astfel de temperaturi ridicate ar fi fost „practic imposibile” fără schimbările climatice.
Un val de căldură din 2003 a provocat peste 70.000 de decese în exces în Europa, în mare parte în Franţa, şi a determinat multe ţări să implementeze măsuri precum sisteme de avertizare timpurie, cerând oamenilor să verifice ce fac ceilalţi şi deschizând şcoli cu aer condiţionat.
Este posibil ca aceste măsuri şi planurile de acţiune conexe să fi atenuat o parte din impactul valurilor de căldură din 2022, dar numărul de decese a fost totuşi „mai mare decât se estima”, a declarat Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul valurilor de căldură la Universitatea din Graz, Austria.
„Consider că acesta este … cel mai puternic impact al valului de căldură din 2003 încoace”, a declarat ea pentru Reuters.
Organizaţia Meteorologică Mondială a declarat în această lună că Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât restul lumii în ultimele trei decenii, în timp ce Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a declarat că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată.
Franţa a raportat aproximativ jumătate din decesele excedentare ale verii în Europa de Vest, cu un total de 10.420.
Excesul de decese a ajuns la 3.271 în Anglia şi Ţara Galilor în timpul verii, a raportat Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie. Spania a înregistrat 4.655 de decese atribuite căldurii în perioada iunie-august, în timp ce agenţia germană de sănătate a raportat 4.500 de decese.