• Ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021.
  • Europa poate juca un rol-cheie în vederea realizării unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
  • Aproximativ 84% dintre evenimente au fost inundații sau furtuni.

În Europa, temperaturile au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani – cea mai mare creștere de pe orice continent din lume. Pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldura excepțională, incendiile de vegetație, inundațiile și alte efecte ale schimbărilor climatice vor afecta societatea, economiile și ecosistemele, potrivit unui nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Raportul Starea climei în Europa”, realizat împreună cu Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene, s-a concentrat asupra anului 2021. Acesta oferă informații despre creșterea temperaturilor, valurile de căldură terestre și marine, fenomenele meteorologice extreme, schimbarea tiparelor de precipitații și retragerea gheții și a zăpezii.

Temperaturile din Europa s-au încălzit semnificativ în perioada 1991-2021, cu o rată medie de aproximativ +0,5 °C pe deceniu. Ca urmare, ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021. Calota de gheață din Groenlanda se topește și contribuie la accelerarea creșterii nivelului mării. În vara anului 2021, în Groenlanda a avut loc un eveniment de topire și prima ploaie înregistrată vreodată în cel mai înalt punct al său, stația Summit.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În 2021, fenomenele meteorologice și climatice cu impact ridicat au dus la sute de decese, au afectat direct peste o jumătate de milion de persoane și au provocat pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari. Aproximativ 84% dintre evenimente au fost inundații sau furtuni.

Nu sunt numai vești proaste. O serie de țări din Europa au avut un mare succes în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În special, în Uniunea Europeană (UE), emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 31% între 1990 și 2020, cu un obiectiv de reducere netă de 55% pentru 2030.

Europa este, de asemenea, una dintre cele mai avansate regiuni în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră în materie de adaptare la schimbările climatice, în special între bazinele hidrografice transnaționale. Este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește furnizarea de sisteme eficiente de alertă timpurie, cu aproximativ 75% din populație protejată. Planurile de acțiune pentru sănătate în caz de caniculă au salvat multe vieți din cauza căldurii extreme.

Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul fenomenelor meteorologice extreme. În acest an, ca și în 2021, părți mari din Europa au fost afectate de valuri de căldură și secetă extinse, alimentând incendiile de vegetație. În 2021, inundațiile excepționale au provocat moarte și devastare”, a declarat secretarul general al OMM, Prof. Petteri Taalas.

În ceea ce privește atenuarea, ritmul bun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în regiune ar trebui să continue, iar ambiția ar trebui să fie în continuare sporită. Europa poate juca un rol-cheie în vederea realizării unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până la mijlocul secolului, pentru a respecta Acordul de la Paris”, a declarat Prof. Taalas.