- Benedict a fost o forță puternică în Biserica Catolică timp de decenii.
- Un purtător de cuvânt al Vaticanului a confirmat mai târziu, miercuri, că starea de sănătate a lui Benedict s-a înrăutățit „în ultimele ore”.
- „Îi cerem Domnului să îl consoleze și să îl susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică până la sfârșit.”
Papa emerit Benedict al XVI-lea este „lucid și vigilent”, dar starea sa de sănătate rămâne gravă, a anunțat joi Vaticanul într-o informare privind starea de sănătate a fostului suveran pontif.
Advertisment
„Este absolut lucid și vigilent și astăzi, deși starea sa rămâne gravă, situația în acest moment este stabilă”, a declarat directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, într-un comunicat.
„Papa Francisc își reînnoiește invitația de a se ruga pentru el și de a-l însoți în aceste ore dificile”.
Recomandări
Papa Francisc a anunțat miercuri că predecesorul său, în vârstă de 95 de ani, este „foarte bolnav”, după o deteriorare a stării sale de sănătate.
„Vreau să vă cer tuturor o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict, care susține Biserica în tăcerea sa. Este foarte bolnav”, a declarat Francisc în timpul audienței generale de miercuri de la Vatican. „Îi cerem Domnului să îl consoleze și să îl susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică până la sfârșit.”
Un purtător de cuvânt al Vaticanului a confirmat mai târziu, miercuri, că starea de sănătate a lui Benedict s-a înrăutățit „în ultimele ore” și că Francisc l-a vizitat pe Benedict la mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican City. În 2013, Papa Benedict al XVI-lea a șocat lumea prin decizia aproape fără precedent de a demisiona din funcție, invocând „vârsta sa înaintată”.
Anunțul lui Benedict a marcat prima dată când un papă a demisionat în aproape 600 de ani. Ultimul papă care a demisionat înainte de a muri a fost Grigore al XII-lea, care în 1415 a demisionat pentru a pune capăt unui război civil în cadrul Bisericii Catolice în care mai mulți bărbați pretindeau că sunt papi.
Starea de sănătate a lui Benedict a fost în declin de ceva timp. În 2020, Vaticanul a declarat că Benedict a suferit de o „„afecțiune dureroasă, dar nu gravă”, în urma unor informații din presa germană potrivit cărora ar fi fost bolnav.
Cu doi ani mai devreme, într-o rară scrisoare publică publicată în ziarul italian Corriere della Sera, Benedict a scris că „în declinul lent al forțelor mele fizice, în interior mă aflu într-un pelerinaj spre Acasă”.
Benedict a fost o forță puternică în Biserica Catolică timp de decenii. Născut Joseph Ratzinger în Germania, în 1927, a fost hirotonit preot în 1951, a fost numit cardinal în 1977, iar mai târziu a fost consilierul teologic principal al Papei Ioan Paul al II-lea. A fost ales al 265-lea papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea.
Benedict a devenit suveran pontif în plin scandal global al abuzurilor sexuale în care au fost implicați preoți catolici, în timp ce plângerile de abuz sexual și procesele aferente au sfâșiat biserica și i-au amenințat poziția morală în întreaga lume.
Moștenirea sa a fost umbrită de recenta examinare a perioadei în care a fost arhiepiscop de Munchen și Freising, între 1977 și 1982, după ce, în ianuarie, a fost publicat un raport comandat de Biserică privind abuzurile comise de clerul catolic din această regiune.
Partenerii noștri