• Alegeri pentru Parlamentul venezuelean se desfășoară în aceeași zi cu cele din România
  • Scrutinul este considerat ilegitim de opoziție și de comunitatea internațională
  • „Propria sa revoluție boliviană” sunt numite alegerile de către actualul președinte ilegitim

Alegerile vin în contextul instabilității care persistă în mediul politic venezuelean din ultimii doi ani, transmite BBC. Lupta pentru putere se duce între președintele Nicolás Maduro și liderul opoziției Juan Guaidó.

Maduro a fost reales în 2018, scrutin considerat de comunitatea internațională ca fiind „nici drept, nici liber-consimțit”. Atunci, Guaidó a fost recunoscut ca președinte interimar de Adunarea Națională, Statele Unite și alte 50 de țări.

Boicot, referendum și interes scăzut pentru alegeri

Este de așteptat ca Maduro și coaliția formată de el să câștige majoritatea în Parlament, scrutinul de azi fiind susținut de resurse naționale și de mass-media susținută de Guvern. Guaidó și partidele care îl susțin nu recunosc legitimitatea votului, luând decizia de a boicota procesul electoral. Aceștia consideră că dacă ar participa, rezultatul ar fi tot în favoarea lui Maduro.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Câteva partide de opoziție au rămas în cursă, deoarece Curtea Supremă le-a îndepărtat conducerea pentru participarea la boicot, iar după le-a fost impusă o conducere aliată regimului lui Maduro.

Guaidó este hotărât să organizeze un referendum prin care să întrebe populația dacă este de acord cu rezultatele pentru Adunarea Națională. Sondajele au indicat că interesul pentru alegeri este scăzut și opoziția speră că se va reflecta în rezultate. Într-un sondaj, 62,2% dintre venezueleni nu sunt de partea niciunui lider.

Ce țări recunosc regimul

Comunitatea internațională, inclusiv țări vecine, reclamă că alegerie nu se pliază pe principiile democratice și nici nu oferă transparență, așadar rezultatul nu este considerat legitim.

Sunt și țări care l-ar putea susține pe Maduro și noul său Parlament. Rusia, China, Turcia, dar și Cuba sau Nicaragua sunt națiunile care îl susțin pe președintele ilegitim.

„Propria sa revoluție boliviană”

Dacă Maduro câștigă, e posibil ca Adunarea Națională să voteze o legislație care să întărească controlul acestuia asupra țării. „Propria sa revoluție boliviană”, așa numește Maduro rezultatul alegerilor, despre care este încrezător că va fi în favoarea lui.

În cazul în care câștigul va fi de partea președintelui actual, oponenții lui Maduro, excluși din aparatul de stat, vor trebui să găsească noi metode de a-l da jos pe acesta. Sunt de așteptat noi tensiuni și confruntări în Venezuela.