• Președintele Volodimir Zelenski a lansat pe 28 ianuarie 2024 o declarație obligatorie a veniturilor și a averii sale.
  • Cifrele din 2021 au fost cu aproape 314.827 de dolari mai mici față de 2020.
  • Numărul de apartamente, vehicule și alte bunuri ale lui Zelenski nu s-a schimbat.

Zelenski și-a dezvăluit veniturile personale pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia, ca parte a eforturilor sale de a spori transparența din cadrul guvernului său, scrie Bloomberg.

În 2021, în anul dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina, soții Zelenski au câștigat 285.198 de dolari, deși aproape 141.278 de dolari au venit din vânzarea titlurilor de stat. Cifrele din 2021 au fost cu aproape 314.827 de dolari mai mici față de 2020.

Rezumatul de pe site-ul prezidențial arată că, în 2022, primul an al invaziei ruse, veniturile soților Zelenski au scăzut la 3,7 milioane de grivne, cu 1,8 milioane mai puțin față de 2021, câștigând mai puțin din închirierea imobilelor pe care le dețineau, din cauza ostilităților.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Chiar dacă oficialilor ucraineni li s-a permis să nu dezvăluie informații personale sensibile, Zelenski a făcut eforturi pentru a-i face să declare public bunurile. Creșterea transparenței și combaterea corupției sunt necesare pentru ca țara sa să asigure un ajutor financiar continuu din partea aliaților săi occidentali, chiar dacă fondurile de peste 100 de miliarde de dolari sunt blocate din cauza manevrelor politice din interiorul SUA și UE.

Zelenski a câștigat mult mai mult înainte de a intra în politică, atunci când era actor și conducea o mare companie de producție.

Potrivit declarației, în 2021, Zelenski a încheiat procesul de înregistrare pentru 22 de mărci comerciale, proces început „cu mult înainte de a fi ales președinte”. Declarația completă enumeră câteva zeci de mărci comerciale.

Numărul de apartamente, vehicule și alte bunuri ale lui Zelenski nu s-a schimbat. Potrivit declarației sale, există șapte înregistrări pentru apartamente și două pentru vehicule, un Range Rover și un Mercedes.

Citește și