• Von der Leyen: Ucrainenii au nevoie de o finanțare predictibilă în continuare.
  • Elveția acceptă să găzduiască un summit global de pace pentru Ucraina.
  • Zelenski le-a spus lui Jake Sullivan și Anthony Blinken de situația războiului cu Rusia.

Occidentul nu trebuie să renunțe la aprovizionarea Ucrainei cu arme și bani dacă dorește ca țara să reușească în războiul său împotriva Rusiei. Este avertismentul șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmis de la Davos. În același timp, Zelenski i-a explicat lui Blinken că accentul trebuie pus pe apărarea aeriană și pe armamentul cu rază lungă de acțiune. Despre ce se întâmplă la Forumul Economic

Sergiu Mișcoiu, analist politic

,,Pentru Zelensky, această pace înseamnă retragerea Rusiei din Ucraina și întoarcerea la frontierele anterioare, nu doar a anului 2022 ci chiar a anului 2014. Ceea ce nu are niciun fel de ecou în gândirea rusă, care, din contră, în momentul de față se simte destul de confirmată, de cursul acțiunilor din teren, care încet, dar destul de omogen dau dreptate lui Putin, atunci când se laudă că a decis să invadeze Ucraina pentru a face un bine istoriei și a aduce dreptatea pentru Rusia. Dialogul este foarte foarte puțin credibil și dacă vor exista tratative de pace, vor fi mediate internațional”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

Putin a zis: statalitatea Ucrainei va fi atacată dacă eșecurile vor continua

„Este vorba de existența Ucrainei. Conceptul de statalitate de care noi încercăm să vorbim este ciudat, pentru că a apărut doar în contextul Uniunii Sovietice destramate. Faptul de a fi stat reprezintă încă o declarație contondentă împotriva dreptului internațional pe care chiar Rusia l-a semnat cu Ucraina. E clar că în momentul de față dialogul pare blocat, Forumul de la Davos are rolul de a crește încrederea în șansele Ucrainei, în condițiile în care Statele Unite se află în momentul cel mai delicat de până acum în ceea ce privește actuala viziune”, a concluzionat Sergiu Mișcoiu la Aleph News.

Citește și