- Coreea de Nord este un stat secret, cunoscut sub numele de „regatul pustnic”, iar acum un dezertor nord-coreean în vârstă de 25 de ani a dezvăluit informații despre regimul totalitar.
- Unii spun că rezidenții au nevoie de permisiunea de a avea animale de companie, de a purta blugi albaștri, de a avea părul lung și chiar de a face un duș fierbinte.
- Potrivit unui raport al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, 10 milioane de persoane care trăiesc în Coreea de Nord sunt subnutrite.
Coreea de Nord este un stat secret, cunoscut sub numele de „regatul pustnic”, iar acum un dezertor nord-coreean în vârstă de 25 de ani a dezvăluit informații despre regimul totalitar.
„Este mai bine să mori decât să trăiești în acest fel”, a declarat femeia anonimă dintr-o cafenea din Seul, Coreea de Sud. Unii spun că rezidenții au nevoie de permisiunea de a avea animale de companie, de a purta blugi albaștri, de a avea părul lung și chiar de a face un duș fierbinte.
Potrivit unui raport al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, 10 milioane de persoane care trăiesc în Coreea de Nord sunt subnutrite. Acest lucru vine în contextul în care armata lui Kim Jong-un a lansat astăzi două rachete, într-un act periculos de agresiune.
Dezertorul, care a evadat în 2019 la vârsta de 23 de ani, a declarat că, indiferent de riscuri, viața în Coreea de Nord nu merită să rămână. Ea a spus că trimit familii întregi în lagăre de concentrare și se asigură că le pun în ture de lucru diferite, astfel încât familia nu este niciodată reunită.
Lagărele de concentrare sunt, în esență, lagăre de muncă forțată, iar copiii tineri sunt trimiși acolo fără nici o educație formală sau aproape deloc. „Este greu să supraviețuiești. Multe dintre problemele de sănătate pe care le vedem s-au redus… Dar este încă o problemă foarte răspândită, malnutriția”, a spus ea.
Dezertorul a spus că guvernul face tot ce poate pentru a se asigura că taberele se fac remarcate.
„A existat un lagăr de concentrare care a dispărut peste noapte pentru că au vrut să dea o imagine falsă că nu a existat”, a continuat ea. „Au mutat toți oamenii care se aflau inițial în lagărul de concentrare în altă parte și au făcut această fațadă a unui mic sat. Așa că au adus ca niște mineri de cărbune obișnuiți să locuiască acolo.”
Nord-coreenii care sunt trimiși în lagăre sunt considerați criminali de către guvern. Amnesty International a înregistrat cazuri de tortură, violuri, uciderea copiilor, înfometare deliberată și execuții în tabere. Raportul a cuprins nouă ani de mărturii și a afirmat că a existat o utilizare „sistematică și generalizată” a bătăilor și a altor pedepse disproporționat de dure.
„Unii deținuți erau rugați să își pună capul pe gratii din celulă, iar gardienii ne băteau cu o bâtă… eram ca niște saci de box pentru ei”, a declarat un fost deținut. Dar, odată ce oamenii reușesc să plece, viața lor este încă o provocare și încearcă să se adapteze la lumea modernă, cu mult mai multă libertate.
Dezertorul nord-coreean Daehyeon Park a înființat o organizație caritabilă pentru a răspunde nevoilor celor 33 834 de dezertori care trăiesc în Coreea de Sud și care se străduiesc să își construiască o viață. Coreea de Nord a lansat astăzi două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Marea de Est, acesta fiind al doilea test de acest fel în doar patru zile.