- „E foarte greu de înțeles ce se întâmplă în CSM. E o încrâncenare, un refuz al dialogului în CSM. (…) În CSM e o abordare de război. (…) CSM nu are acum un președinte, nu are un președinte ales”.
- „SIIJ este o instituție necesară justițiabilului. (…) Se întâmplă și nefăcute în Justiție. (…) Sper ca soluția normativă va ieși din campania ideologizată”.
- „Este dreptul Uniunii Europene peste Constituția României? Eu cred că nu!”.
- „Unii judecători CCR care nu au fost politicieni s-au dovedit mai ideologizați #Hashtag”.
- „Criticile aduse de mine referitoare la faptul că anumiți procurori cu funcții de conducere au și alte agende, au și alte preocupări, că nu merge bine Ministerul Public s-au interpretat ca fiind o afectare a independenței, a imparțialității și a reputației profesionale a tuturor procurorilor din țară. A funcționat așa: dai în mine, dai în fabrici și uzine!”.
- „Domnul Ban a recunoscut direct că a fost în echipele mixte”.
„Procurorii s-au supărat că i-am criticat în emisiunea dumneavoastră. Au spus că acele critici aduse de mine referitoare la faptul că anumiți procurori cu funcții de conducere au și alte agende, au și alte preocupări, că nu merge bine Ministerul Public s-au interpretat ca fiind o afectare a independenței – de parcă aș fi vorbit de vreun dosar concret– a imparțialității și a reputației profesionale a tuturor procurorilor din țară. A funcționat așa: dai în mine, dai în fabrici și uzine. (…) Procurorul general Scutea a făcut plângere la Secția de Procurori CSM. (…) Oamenii aceștia înțeleg ce înseamnă vocea societății? Ai voie să critici funcționarea structurilor publice. Dar nu poți să duci o procedură în halul în care ai dus-o. (…) Prin propriile lor acțiuni, emisiunea a arătat nivelul lor de înțelegere. Mie nici acum nu mi s-a comunicat hotărârea, nu e redactată. (…) Eu am făcut ce trebuia să fac. Rolul meu nu e de a oblădui, adevărul uneori supără”, spune Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Advertisment
Despre situația din CSM, instituția din care face parte, Victor Alistar declară următoarele:
„E foarte greu de înțeles ce se întâmplă în CSM. E o încrâncenare, un refuz al dialogului în CSM. (…) În CSM e o abordare de război. (…) CSM nu are acum un președinte, nu are un președinte ales. (…) Teoretic, instanța de judecată poate sancționa CSM, dar zilele trecute instanța a respins cererea de suspendare a actului administrativ. Magistrații pot sancționa atitudinile talibanizate din CSM. Eu pe doamna Chiș nu aș fi votat-o”.
Recomandări
Desființarea SIIJ și modificarea legilor Justiției sunt obiective și ale noii coaliții de guvernare. Victor Alistar crede că SIIJ este necesară justițiabilului:
„Noul proiect de desființare a SIIJ nu a ajuns în CSM. Părerile mele au fost constante. SIIJ este o instituție necesară justițiabilului. (…) Se întâmplă și nefăcute în Justiție. (…) Sper ca soluția normativă va ieși din campania ideologizată. SIIJ a fost blocată să funcționeze chiar de CSM. Rezultatele SIIJ nu s-au văzut că nu au avut procurori suficienți. Dacă mă întrebați, SIIJ nu a reușit să ia taurul de coarne. (…) Prin legile justiției nu trebuie reglate centrele de putere din sistemul judiciar. Oamenii politici trebuie să fie precauți la sugestiile sistemului judiciar. Modificările legilor Justiției trebuie să țină cont de interesul justițiabilului (…) Discuția nu trebuie să fie în grupuri de interese politico-judiciare. (…) Mie nu mi se pare că funcționează Justiția. Sper să nu afectez independența nici paușal, nici global. (…) Domnul Ban a recunoscut că a lucrat cu experți. Foarte probabil numărul de cauze rezolvate prin rechizitoriu de domnul Ban să fie aproape cât anii de carieră. Domnul Ban a recunoscut direct că a fost în echipele mixte”.
Și disputa CJUE-CCR a fost comentată de membrul CSM în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News:
„Și Consiliul de Stat din Franța a considerat că CJUE și-a depășit competențele. Este dreptul Uniunii Europene peste Constituție? Eu cred că nu! (…) CJUE ne spune că va interpreta textul Tratatului de la Lisabona cam cum arăta cel respins. (…) În ipoteza în care ce spuneți dvs. este real, eu nu pot să o confirm sau să o infirm, atunci ar trebuie să opteze respectivele potențiale persoane între pensia militară și pensia de magistrat.(…)
Nimeni nu s-a gândit că vom ajunge la un conflict pozitiv de competență. Este incredibil că ordinea de drept din România să stea pe niște nisipuri mișcătoare. (…) Este o încordare a CJUE peste Curțile Constituționale din statele membre. (…) Trebuie să vedem dacă CJUE mai este în competențele date prin tratat (…). Întrebarea este dacă CJUE are un rol de casație peste Curțile Constituționale din statele membre UE. (…) Situațiile din Spania, Franța, Germania – au fost uitate pe drum. Discuția rațională este mai bună decât polarizarea”.
Despre schimbarea gărzii CCR și decizia Curții Constituționale a României pe Ordonanța Prună, Victor Alistar a declarat:
„Dezbaterea este ipocrită că CCR este o curte politică. Nu mi se pare că în CCR s-a simțit foarte tare politizarea. Unii judecători CCR care nu au fost politicieni s-au dovedit mai ideologizați #Hashtag. Cel mai important este profesionalismul, caracterul și cultura juridică a fiecăruia (…). Ordonanța Prună este curat neconstituțională, coane Fănică! Ordonanța este exemplar de deficitară. În Parlament, erau presiuni ca ordonanța să rămână în continuare în vigoare. Dacă ordonanța devenea lege, se deschidea ușa la CCR. Faptul că Parlamentul nu a votat 5 ani Ordonanța Prună, era în favoarea Ordonanței Prună. Problema e că unii nu doresc să renunțe la niște chei ale Puterii”.
Partenerii noștri