• Controlul Senatului nu a fost încă decis.
  • Numărătoarea voturilor ar putea dura zile întregi.
  • Republicanii se apropie de controlul asupra Camerei.

Democratul în exercițiu Mark Kelly l-a învins vineri pe republicanul Blake Masters și a câștigat un loc în Senatul american din Arizona, o competiție care i-a lăsat pe democrați cu un loc mai puțin în bătălia pentru controlul Camerei, cu încă două curse de decis.

Victoria lui Kelly, un fost astronaut a cărui soție, Gabby Giffords, a supraviețuit unei tentative de asasinat pe când era deputat american, a însemnat că democrații au luptat până la egalitate 49-49 în cursa pentru Senat. Mă simt umilită de încrederea pe care statul nostru mi-a acordat-o pentru a continua această muncă”, a declarat Kelly pe Twitter.

Controlul Senatului – și forma pe care o vor lua următorii doi ani de mandat ai președintelui Joe Biden – va depinde acum de competițiile din Nevada și Georgia. Partidul lui Biden a evitat tendințele istorice limitându-și pierderile în alegerile de la mijlocul mandatului de marți, șocându-i pe republicanii care se așteptau la câștiguri mari.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Democrații mai aveau nevoie de un singur loc pentru control, întrucât vicepreședintele Kamala Harris poate exprima votul de departajare. În Nevada, senatorul democrat în exercițiu Catherine Cortez Masto se apropiase la aproximativ 800 de voturi de procurorul general al statului, republicanul Adam Laxalt. Rezultatul din Georgia este la câteva săptămâni distanță, întrucât senatorul democrat în exercițiu Raphael Warnock se va confrunta cu republicanul Herschel Walker în turul doi de scrutin din 6 decembrie.

În cursa pentru postul de guvernator al statului Nevada, republicanul Joe Lombardo l-a învins pe democratul Steve Sisolak, potrivit previziunilor Edison Research. Sisolak a recunoscut cursa.

Indiferent dacă m-ați votat pe mine sau pe șeriful Lombardo, este important ca acum să ne unim pentru a continua să ducem statul înainte”, a declarat Sisolak într-o declarație postată pe Twitter. De aceea, am luat legătura cu șeriful pentru a-i ura succes”.

Analiștii politici anticipează o avalanșă de fonduri de campanie în Georgia, în timp ce republicanii și democrații se pregătesc pentru ultima bătălie a alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022. În Arizona, forțele de ordine au rămas în alertă maximă pentru potențiale proteste, cu baricade și garduri de securitate ridicate în jurul departamentului electoral din comitatul Maricopa, unde zeci de funcționari lucrează 18 ore pe zi pentru a verifica buletinele de vot restante și a totaliza voturile.

Kari Lake, candidatul republican la funcția de guvernator al Arizonei, a criticat funcționarii electorali din comitatul Maricopa, cel mai populat din stat, pe care i-a calificat drept incompetenți” și josnici”, acuzându-i că întârzie în mod deliberat numărarea voturilor. Bill Gates, președintele consiliului de supraveghere al comitatului Maricopa și republican, a răbufnit la comentariile lui Lake. Toată lumea trebuie să se calmeze un pic și să reducă retorica. Aceasta este problema cu ceea ce se întâmplă în țara noastră în acest moment”, a declarat el reporterilor.

În lupta pentru controlul Camerei Reprezentanților, republicanii erau tot mai aproape de a deveni majoritari și de a pune capăt la patru ani de guvernare a democraților. Acest lucru le-ar da republicanilor drept de veto asupra agendei legislative a democratului Biden și le-ar permite să lanseze investigații potențial dăunătoare asupra administrației sale.