• Susținătorii lui Recep Tayyip Erdogan au sărbătorit până târziu în noapte după ce președintele turc și-a asigurat încă cinci ani la putere.
  • Liderul opoziției nu a recunoscut în mod explicit victoria.
  • Președintele Erdogan a încheiat cu puțin peste 52% din voturi, pe baza unor rezultate neoficiale aproape complete.

Susținătorii lui Recep Tayyip Erdogan au sărbătorit până târziu în noapte după ce președintele turc și-a asigurat încă cinci ani la putere. „Întreaga națiune de 85 de milioane de oameni a câștigat”, a spus el mulțimii care aplauda în fața imensului său palat de la marginea Ankarei, scrie BBC.

Dar apelul său la unitate a sunat în gol în timp ce și-a ridiculizat adversarul Kemal Kilicdaroglu – și a țintit un lider kurd încarcerat și politicile pro-LGBT.

Liderul opoziției nu a recunoscut în mod explicit victoria. Plângându-se de „cele mai nedrepte alegeri din ultimii ani”, Kilicdaroglu a declarat că partidul politic al președintelui a mobilizat toate mijloacele statului împotriva sa.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce spune Erdogan despre victorie

Președintele Erdogan a încheiat cu puțin peste 52% din voturi, pe baza unor rezultate neoficiale aproape complete. Aproape jumătate din electoratul din această țară profund polarizată nu a susținut viziunea sa autoritară asupra Turciei.

Președintele a profitat la maximum de victoria sa, cu un discurs inițial adresat susținătorilor în vârful unui autobuz în cel mai mare oraș din Turcia, Istanbul, urmat, după lăsarea întunericului, de un discurs de la balconul palatului său în fața unei mulțimi adoratoare pe care a numărat-o la 320.000 de persoane.

„Nu am câștigat doar noi, a câștigat Turcia”, a declarat el, numind-o una dintre cele mai importante alegeri din istoria Turciei.

El a ironizat înfrângerea adversarului său spunând „Pa, pa, pa, pa, pa, Kemal” – un cântec care a fost preluat și de susținătorii săi din Ankara.

Erdogan a criticat creșterea numărului de parlamentari ai principalului partid de opoziție la votul din parlament cu două săptămâni înainte. Numărul real a scăzut la 129, a spus el, deoarece partidul a cedat zeci de locuri aliaților săi. El a condamnat, de asemenea, politicile pro-LGBT ale alianței de opoziție – despre care a spus că sunt în contrast cu propria sa concentrare asupra familiilor.

Problemele Turciei

Deși rezultatele finale nu sunt confirmate, Consiliul Electoral Suprem a declarat că nu există niciun dubiu cu privire la cine a câștigat.

Președintele a recunoscut că lupta împotriva inflației este cea mai urgentă problemă a Turciei. Cu o rată anuală de aproape 44%, inflația se infiltrează în viețile tuturor.

Costul alimentelor, al chiriilor și al altor bunuri de zi cu zi a crescut vertiginos, exacerbat de refuzul lui Erdogan de a respecta politica economică ortodoxă și de a crește ratele dobânzilor.

Lira turcească a atins minime record în raport cu dolarul, iar banca centrală a avut dificultăți în a satisface cererea crescândă de valută străină.

Economia a fost departe de mintea susținătorilor lui Erdogan, care au vorbit despre mândria lor față de poziția sa puternică în lume și despre linia sa dură de luptă împotriva „teroriștilor”, prin care se refereau la militanții kurzi.

Ce promite Erdogan

Președintele Erdogan l-a acuzat pe omologul său că este de partea teroriștilor și l-a criticat pentru că a promis eliberarea unui fost co-lider al celui de-al doilea mare partid de opoziție din Turcia, partidul pro-kurd HDP.

Selahattin Demirtas este în închisoare din 2016, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberarea sa. Erdogan a declarat că, atât timp cât se află la putere, Demirtas va rămâne în spatele gratiilor.

De asemenea, el a promis că va acorda prioritate reconstrucției în zonele afectate de cutremurele gemene din februarie și că va determina întoarcerea „voluntară” a unui milion de refugiați sirieni.

Mulțimile s-au adunat în Piața Taksim din Istanbul, iar mulți au venit din Orientul Mijlociu și din Golf.

Palestinienii din Iordania și-au înfășurat steaguri turcești pe umeri, iar un vizitator tunisian, Alaa Nassar, a declarat că Erdogan nu doar a adus îmbunătățiri în propria țară, ci „sprijină, de asemenea, arabii și lumea musulmană”.

Victoria a împărțit națiunea

În ciuda tuturor sărbătorilor, ideea de unitate în această țară polarizată pare mai departe ca niciodată.

De la lovitura de stat eșuată din 2016, Erdogan a desființat postul de prim-ministru și a acumulat puteri extinse, pe care adversarul său s-a angajat să le anuleze.

Un alegător din fața unei secții de votare din Ankara a declarat duminică că dorește să vadă sfârșitul exodului care a început odată cu epurarea de după lovitura de stat. Există riscul ca aceasta să se intensifice acum.

Opoziția turcă va trebui acum să se regrupeze înaintea alegerilor locale din 2024.

Partidul lui Kilicdaroglu are doi primari populari care conduc Ankara și Istanbul – iar unul dintre ei ar fi avut mai multe șanse de a câștiga cursa prezidențială.

Citește și