• Emmanuel Macron a obținut 58,55% din voturi în turul doi al alegerilor. Din 1958 până acum, doar Mitterand și Chirac au fost realeși
  • Extrema dreaptă a atins un record de voturi la alegerile prezidențiale. Emmanuel Macron trebuie să unească o țară mai divizată ca oricând
  • Emmanuel Macron a obținut al doilea mandat la Elysee, dar are puține lucruri de sărăbtorit.

Față de acum cinci ani, rivala Marine Le Pen a obținut două milioane de voturi în plus. Iar peste 40% dintre cei care l-au votat pe președinte au făcut-o doar ca să blocheze extrema dreaptă. În discursul lui, Macron a promis o nouă eră. A spus că va asculta mai mult nemulțumirile oamenilor și va fi un președinte al tuturor.
Știu că pentru unii dintre compatrioții noștri care au ales astăzi extrema dreapta furia și neînțelegerile care i-au făcut să voteze pentru acel proiect trebuie să primească și un răspuns”, a declarat Macron după ce a aflat că va fi din nou președinte.

MARINE LE PEN, conducător al partidului Adunarea Națională, a transmis următorul mesaj poporului francez: „Pentru a evita preluarea puterii de către o mână de oameni, îmi voi continua, mai mult ca niciodată, angajamentul față de Franța și poporul francez cu energia, perseverența și afecțiunea pe care mi le cunoașteți”.

La Paris și Lyon, sute de oameni au protestat după anunțul rezultatului. Manifestanții au aruncat cu petarde, iar polițiștii au folosit gazele lacrimogene. Un semn că Franța este, mai mult ca niciodată în mandatul lui Macron, o țară divizată.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Partidul Adunarea Națională crește, asta înseamnă că francezii sunt îngrijorați de viața lor, puterea lor de cumpărare, securitatea lor.

Este adevărat că (Macron – n.red.) nu vorbește despre studenți și despre ce plănuiește să facă pentru ei și asta e păcat. Aștept să văd ce are de gând să facă pentru a ne ușura viața de zi cu zi pentru că e adevărat că, financiar, ne este destul de greu”, a declarat Emma Thepaut, o studentă din Paris.