• Un pilot panicat a declanșat un haos după ce motorul zborului 235 al TransAsia Airways a fost oprit, iar aeronava a plonjat într-un pod înainte de a tăia un taxi.
  • La doar câteva minute după decolare, unul dintre cele două motoare turbopropulsoare ale aeronavei a suferit o defecțiune mecanică.
  • Toți cei trei membri ai echipajului de zbor și una dintre cele două însoțitoare de bord s-au numărat printre cei morți.

Un pilot panicat a declanșat un haos după ce motorul zborului 235 al TransAsia Airways a fost oprit, iar aeronava a plonjat într-un pod înainte de a tăia un taxi. Prăbușirea șocantă a zborului 235 al TransAsia Airways a fost cauzată de faptul că unul dintre piloți a intrat în panică și a dezactivat singurul motor funcțional al aeronavei, au concluzionat anchetatorii accidentului aviatic. Căpitanul avionului, Liao Chien-tsung, a putut fi auzit pe înregistrarea vocală din cabina de pilotaj spunând S-a tras înapoi accelerația din partea greșită”.

Eroarea nu numai că a costat viața a 43 de persoane, dar a fost la un pas de a provoca și mai multe victime la sol, deoarece avionul turbopropulsor ATR 72 de fabricație franceză s-a izbit de un pod – tăind un taxi în două cu vârful aripii sale.

Tragedia a început să se desfășoare cu puțin timp înainte de ora locală 11.00, la 4 februarie 2015, când zborul 235 a decolat de pe aeroportul Songshan din Taiwan pentru un zbor programat de o oră către aeroportul Kinmen din China continentală. Însă, la doar câteva minute după decolare, unul dintre cele două motoare turbopropulsoare ale aeronavei a suferit o defecțiune mecanică. Procedura normală ar fi fost oprirea motorului defect și folosirea celuilalt motor pentru a se întoarce la aeroport pentru o aterizare de urgență. Însă înregistratorul de voce din cabina de pilotaj și înregistratorul de date de zbor, recuperate mai târziu, în seara zilei de 4 februarie, au dezvăluit greșeala mortală a pilotului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

La ora 10.52, motorul numărul doi al avionului, aflat în partea dreaptă a aeronavei, a suferit o explozie, ceea ce a dus la o pierdere aproape completă de putere. Mai puțin de un minut mai târziu, din cauza unei erori catastrofale de comunicare între căpitanul Liao Chien-tsung și copilotul său Liu Tze-chung, echipajul a oprit motorul numărul unu.

Cu ambele motoare scoase acum din funcțiune și cu aeronava la altitudinea periculos de joasă (aprox. 500 metri), zborul 235 a început să se prăbușească spre râul Keelung. Ultimul mesaj radio transmis din cabina de pilotaj către controlul traficului aerian a fost: Ajutor, ajutor, incendiu la motor”.

După ce a trecut pe lângă un bloc de apartamente în zbor aproape orizontal, aeronava s-a înclinat brusc, probabil în încercarea de a evita să lovească alte clădiri. În timp ce trecea pe deasupra unui drum supraînălțat, aripa aeronavei a trecut printr-un taxi, tăind vehiculul aproape complet în două.



În mod miraculos, cele două persoane care se aflau în mașină în acel moment au suferit doar răni minore. Coborârea îngrozitoare a zborului 235 s-a încheiat câteva momente mai târziu, când avionul a aterizat cu capul în jos în râu. Din cele 58 de persoane aflate la bordul zborului, doar 15 au supraviețuit.

Toți cei trei membri ai echipajului de zbor și una dintre cele două însoțitoare de bord s-au numărat printre cei morți. Departamentul de pompieri din Taipei, armata și salvatorii voluntari au ajuns la locul accidentului în câteva minute, deși a mai trecut o jumătate de oră până când bărcile au ajuns la supraviețuitorii din râu. Scafandrii au început apoi munca cruntă de recuperare a cadavrelor pasagerilor morți, dintre care majoritatea se aflau în partea din față a avionului. În apele tulburi, aceștia au tăiat centurile de siguranță pentru a extrage cadavrele.

Unul dintre supraviețuitori, Lin Mingwei, a povestit că el și soția sa au cerut să schimbe locurile din partea stângă a avionului în partea dreaptă înainte de decolare, deoarece auzise un zgomot ciudat venind dinspre aripă. Este foarte posibil ca decizia sa să le fi salvat viața. El a ajuns să se așeze aproape de locul în care fuselajul s-a deschis, ceea ce a făcut posibilă ieșirea prin deschidere în timp ce avionul începea să se scufunde.

Un alt supraviețuitor, Huang Jin-sun, în vârstă de 72 de ani, a declarat reporterilor că a încercat să îi ajute pe ceilalți care se luptau să se elibereze din epavă.

Am văzut că alții se înecau”, a declarat el reporterilor locali: Dacă nu mă mișcam suficient de repede pentru a-i ajuta, în curând ar fi murit”. Șoferul taxiului Vokswagen, numit în rapoartele locale ca fiind domnul Zhou, a suferit răni la cap în momentul în care aripa avionului a trecut prin vehiculul său și a declarat: Am leșinat în momentul în care ne-a lovit”.

Cu toate acestea, el a adăugat: Sunt norocos că sunt în viață”. Mai norocoasă este, poate, însoțitoarea de bord Huangjing Ya. Singura din echipajul avionului care a supraviețuit, ea evitase cu greu să se afle la bordul unui alt zbor TransAsia Airways care s-a prăbușit anul trecut, ucigând toate persoanele de la bord, cu excepția a 10. Cu acea ocazie, ea a scăpat de moarte făcând schimb de ture cu un coleg.