• Şase nave româneşti care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgenţă spre malul românesc după ce ruşii au atacat zona cu drone.
  • Atacul în portul aflat la aproximativ 25 de kilometri de Galaţi a avut loc în noaptea de duminică spre luni.
  • Exploziile au putut fi văzute şi auzite de navigatorii români aflaţi în zonă.

UPDATE. Tașcu Stavre: Romania își poate apară granițele

Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale, spune că Romania își poate apară granițele.

„România este apărata de NATO și de articolul 5, nu se pune problema ca în cazul în care România să fie atacată să nu existe o reacție extrem de dură din partea alianței. Dar sunt convins că Rusia nu și dorește să atace un stat NATO pentru că știe care sunt consecințele”, a spus Miroslav Tașcu Stavre, la Aleph News.

UPDATE. MApN, după ultimele atacuri ruseşti: Nu rezultă ameninţări militare la adresa României

MApN condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi atacurile nejustificate şi ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaţionale şi normelor morale şi umanitare, populaţia civilă şi elemente din infrastructura critică a Ucrainei, scrie Mediafax.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României, potrivit MApN.

UPDATE. Președintele României condamnă atacurile rusești împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre

Klaus Iohannis, președintele României, a condamnat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, care se află în apropierea României.

„Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor UA și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a spus el într-un tweet.

UPDATE. Premierul României condamnă atacurile aeriene ale forțelor armate ruse

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, condamnă ferm atacurile aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina.

Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Şase nave româneşti care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgenţă spre malul românesc după ce ruşii au atacat zona cu drone. Atacul în portul aflat la aproximativ 25 de kilometri de Galaţi a avut loc în noaptea de duminică spre luni.

Decizia de a muta navele româneşti a fost luată imediat după încetarea atacului aerian. Vapoarele se află luni pe malul românesc al fluviului şi, potrivit primelor informaţii, nu au suferit avarii.

„Forțele ruse au continuat să terorizeze regiunea Odesa aseară, lansând un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre”, a transmis Comandamentului Operațional Sud ucrainean, transmite Ukrinform.

Pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricţii de circulaţie. De asemenea, activitatea se desfăşoară normal în porturile româneşti din zonă şi la punctul de trecere bac Isaccea-Orlivka, Ucraina.

Mai multe drone ale ruşilor au atacat porturile ucrainene Reni şi Ismail. Exploziile au putut fi văzute şi auzite de navigatorii români aflaţi în zonă.

Citește și