• În studiul lor, cercetătorii au descoperit că 53% dintre participanți au văzut o îmbunătățire în urma aplicării acestei metode.
  • Milioane de oameni care își rod unghiile sau își trag părul ar putea renunța la acest obicei cu un truc pe care oricine îl poate face.
  • Medicii spun că acest comportament este probabil legat de stres sau de preocupările legate de aspect.

Milioane de oameni care își rod unghiile sau își trag părul ar putea renunța la acest obicei cu un truc pe care oricine îl poate face. Poate părea prea simplist, dar cercetătorii din Germania au descoperit că frecarea ușoară a pielii ori de câte ori cineva are nevoia poate ajuta la combaterea acestor comportamente, informează Daily Mail.

Într-un studiu de șase săptămâni, efectuat pe 268 de persoane, 53% dintre participanții care au adoptat acest comportament au declarat că au observat o îmbunătățire, comparativ cu 20% dintre cei care nu au folosit trucul. 80% au spus că ar recomanda hack-ul unui prieten. Până la 5% dintre americani – echivalentul a 17milioane de persoane – suferă de această afecțiune, denumită medical comportamente repetitive centrate pe corp (BFRB).

Bolnavii își trag părul sau se scobesc în mod compulsiv de piele, găsindu-se în imposibilitatea de a se opri chiar dacă acest lucru duce la cruste, cicatrici sau chelie. Medicii spun că acest comportament este probabil legat de stres sau de preocupările legate de aspect. În trecut, pacienții au fost tratați cu terapii comportamentale pentru a-i ajuta să renunțe la acest obicei sau au primit antidepresive.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Cum au învățat participanții la studiu tehnica

În cel mai recent studiu, publicat în JAMA Dermatology, oamenii de știință au recrutat persoane cu BFRB prin intermediul rețelelor sociale în 2022. Participanții aveau în mare parte vârsta de 30 de ani, iar 68% dintre ei au raportat că se scobeau în mod repetitiv în piele, în timp ce 36% au raportat că își mușcau unghiile în mod repetitiv și 28% au spus că își tot trăgeau părul.

Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, un grup a fost instruit să practice acest comportament, în timp ce restul au fost informați că se află pe o listă de așteptare pentru tratament. Pentru a învăța tehnica, participanților li s-a trimis un videoclip și li s-a cerut să aleagă una până la trei dintre mișcările prezentate pentru a le face ori de câte ori simțeau nevoia să se scobească. Printre acestea se numărau încercuirea ușoară a degetului arătător și a celui mijlociu în jurul vârfului degetului mare fără a atinge unghiile și încrucișarea brațelor și mângâierea părului de pe antebrațe.

Participanții puteau, de asemenea, să își unească vârfurile degetelor de la ambele mâini și apoi să își încercuiască ușor vârfurile degetelor unul împotriva celuilalt. Aceștia au fost încurajați să facă aceste comportamente ori de câte ori se duceau să se scobească în piele sau să facă un comportament dăunător similar până când nevoia dispărea.

Rezultatele au arătat că pacienții care au urmat acest comportament au înregistrat o îmbunătățire semnificativă” în comparație cu grupul de control. În concluzia lor, oamenii de știință au scris: Prezentul studiu clinic randomizat de probă de concept demonstrează provizoriu că înlocuirea obiceiurilor este o strategie de auto-ajutorare fezabilă și eficientă”.

Ei au sugerat că mișcarea ar fi putut ajuta la stoparea comportamentelor prin învățarea cuiva un obicei alternativ și mai puțin dăunător. Natasha Bailen, psiholog clinician la Massachusetts General Hospital, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat pentru NBC că acest lucru se numește decuplare sau atunci când un obicei este deprins prin efectuarea unei mișcări similare la care se poate trece.

Citește și