• A nu avea grijă de sănătatea ta dentară este cea mai mare greșeală, spun stomatologii.
  • Cercetările au arătat că sănătatea orală are un impact asupra stării de bine a întregului organism.
  • Igiena dinților și a gingiilor este direct legată de nivelurile de risc pentru boli de inimă, pneumonie și alte afecțiuni.

În timp ce este cunoscut faptul că toată lumea ar trebui să se spele și să folosească ața dentară în fiecare zi, sunt lucruri pe care oamenii nu ar trebui să le facă cu dantura lor. Dacă faci oricare dintre aceste greșeli dentare, ai putea pune în pericol sănătatea dinților și a gingiilor tale, potrivit experților, scrie Fox News.

1. Neglijarea igienei orale

Neglijarea igienei orale „include să nu te speli pe dinți și să nu folosești ața dentară în mod regulat, ceea ce poate duce la apariția cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor probleme de sănătate orală”, a declarat Sean Kutlay, un dentist din California.

2. Îți tratezi dinții ca pe niște instrumente

Ceea ce mai deteriorează structura dinților este tendința de a-i folosi ca pe niște unelte, cum ar fi pe post de deschizătoare de sticle, potrivit Fadi Swaida de la Bond Street Dental din Toronto, Ontario. „Folosirea dinților pentru astfel de lucruri se poate termina cu crăparea, ciobirea și deteriorarea lor”. „Am văzut mulți pacienți care și-au spart dinții din față pentru că încercau să deschidă ceva cu ei”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

3. Utilizarea tutunului

Consumul de tutun reprezintă un pericol pentru sănătate, inclusiv pentru dinți. „Fumatul și utilizarea produselor din tutun vă pot păta dinții, pot provoca respirație urât mirositoare și pot crește riscul de boli ale gingiilor și de cancer oral”, a declarat Kutlay.

Mijloacele evidente de prevenire sunt renunțarea totală la fumat sau la utilizarea produselor din tutun, a adăugat el. Vaping-ul prezintă o problemă similară, a remarcat Swaida, în special pentru că nu este clar ce daune pe termen lung ar putea provoca substanțele chimice asupra dinților și gingiilor.

4. Depunerea de pilitură pe dinți

Ar putea părea o nebunie, dar Fatima Khan, medic dentist și cofondator al Riven Oral Care din Houston, Texas, a auzit de unele persoane care își pilesc dinții pentru a încerca să îi facă pe toți de aceeași lungime.

„Nu numai că în acest fel poți introduce în gură bacteriile din pilă de unghii, dar poate provoca și daune ireversibile dinților tăi”, a declarat ea. „Odată ce smalțul tău a dispărut, a dispărut pentru totdeauna, nu va crește la loc ca prin magie, așa cum fac unghiile tale”,

5. Periajul prea tare pe dinți

Periajul dinților de două ori pe zi este esențial pentru o bună sănătate dentară, conform Asociației Americane de Stomatologie, dar prea multă forță poate fi contraproductivă, sunt de acord dentiștii.

„Mulți oameni cred că periajul mai intens va ajuta la îndepărtarea întregii plăci și bacterii, dar poate abrama smalțul și poate cauza uzura și sensibilitatea dinților”, a declarat pentru Tina Saw, medic dentist licențiat și fondator al Oral Genome din California.

6. Nu bei suficientă apă

„Apa nu este numai bună pentru sănătatea ta generală, dar este super importantă pentru sănătatea ta dentară”, a declarat Diana Matatova, un dentist generalist.

„După ce mâncați o masă sau băuturi dulci, consumul de apă după aceea vă poate ajuta să vă clătiți dinții atunci când nu puteți să vă spălați”, a spus ea. „Păstrarea salivației în gură prin consumul de apă ajută la prevenirea cariilor dentare și împiedică formarea cariilor”.

7. Mestecă gheață

Chiar dacă poate fi foarte satisfăcător, medicii îți recomandă să te abții de la a mesteca gheață.

„Poate provoca microfraturi care duc la fracturi mai semnificative în timp și, inevitabil, la dinți sparți”, a avertizat ea.

Într-un studiu din Japonia, s-a constatat că persoanele care au mestecat 30 de cuburi de gheață în fiecare zi folosind doar partea stângă a gurii pe o perioadă de două decenii au dezvoltat carii și modificări ale maxilarului pe acea parte.

8. Mușcă-ți unghiile

Până la 30% din populație își roade unghiile, arată studiile, dar acest obicei nu tocmai bun poate dăuna mai mult decât degetelor tale. Mușcatul unghiilor poate, de asemenea, să ciobească dinții, a avertizat Saw.

„Chiar dacă dinții tăi sunt mai tari decât unghiile, aceștia au margini incisive mai subțiri care se pot ciobi ușor dacă îți muști unghiile în mod greșit”. „Câteva modalități bune de a încerca să renunți la acest obicei sunt să îți tunzi unghiile scurte, să aplici ojă cu gust amar sau să îți faci o manichiură cu gel”.

9. Mergi prea departe cu albirea DIY

Anumite tipuri de albire dentară „do-it-yourself” ar trebui în general evitate, a spus Khan. Una dintre tendințele actuale implică amestecarea bicarbonatului de sodiu cu peroxid de hidrogen și adăugarea acestuia la un apărător bucal, care este făcut dintr-un material moale și flexibil, fiert și apoi mușcat pentru a se adapta la dinți.

„Bicarbonatul de sodiu poate fi destul de abraziv, iar dacă îl folosești prea des sau în concentrații mari, poate deteriora de fapt smalțul dinților”, a avertizat Khan.

10. Gustarea toată ziua și consumul de prea mult zahăr

„Poate fi greu să rezistăm gustărilor pe parcursul zilei, mai ales acum că mulți dintre noi lucrează de la distanță, dar atunci când mâncăm, se declanșează o eliberare de acid pentru a ajuta digestia”, a spus Saw. „Acidul descompune dinții, iar atacurile frecvente ale acidului asupra dinților pot duce la apariția unor carii în timp”.

Anumite alimente sunt mai dăunătoare pentru dinți decât altele, în special substanțele zaharoase, cum ar fi sucurile și bomboanele. „Zahărul este unul dintre principalii vinovați atunci când vine vorba de cariile dentare”, a declarat Kutlay.

11. „Ortodonția” DIY

Unele tendințe TikTok sugerează că oamenii își pot îndrepta și muta dinții acasă, fără nicio lucrare ortodontică, dar acest lucru este extrem de periculos și ar trebui evitat cu orice preț, au spus stomatologii.

„A folosi benzi de decalaj, benzi de cauciuc, agrafe de hârtie, mărgele, ață dentară și benzi elastice pentru a încerca să vă mutați dinții înseamnă doar să cauți probleme”, a declarat Khan.

„Mișcarea ortodontică trebuie să fie făcută cu precizie, iar dacă nu este așa, îți poți deteriora permanent dinții, gingiile și rădăcinile. În unele cazuri, poate duce chiar la pierderea oaselor și a dinților”, a adăugat ea.

12. Sari peste vizitele regulate la dentist

Atunci când oamenii nu au dureri sau probleme la nivelul gurii, pot presupune că totul este în regulă și aleg să sară peste o vizită la dentist, dar stomatologii sunt de acord că este o idee proastă.

„Vizitele regulate la dentist vă mențin dinții fără tartru și placă, care cauzează cariile dentare, și detectează problemele din timp, astfel încât acestea să poată fi remediate”, a spus Swaida.