• Industria tutunului este unul dintre cei mai mari poluatori, iar culturile de tutun sunt vinovate de 5% din defrișările din lume.
  • Mucurile de țigară conțin peste 7000 de compuși chimici, iar un muc de țigară poluează 100l de apă.
  • Tigarile electronice polueaza cu plastic, OMS îndeamna țările să le trateze ca pe obiecte din plastic de unică folosită.

Tutunul ucide. Inclusiv planeta. De Ziua Mondială fără tutun, OMS publică un raport despre efectele devastatoare ale industriei tutunului asupra mediului.

Pentru a mări suprafețele cultivate cu tutun, sunt tăiați 600 de milioane de copaci în fiecare an. 200.000 de hectare de pământ sunt cultivate cu tutun, iar plantațiile consumă 22 de miliarde de tone de apă și emit 84 de milioane de tone de dioxid de carbon.

Și asta e doar o parte din dezastru. Cel mai mare poluator al planetei sunt mucurile de țigară, 4.500 de miliarde ajung în natură în fiecare an și fiecare dintre ele poate polua până la 100 de litri de apă. Filtrul țăgărilor conține microplastic, iar OMS consideră că nu are niciun beneficiu asupra sănătății, de aceea cere să fie interzis, la fel ca tăcâmurile din plastic și să existe doar țigări fără filtru.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Cultivatorii de tutun suferă de boala tutunului verde, o formă de intoxicație cu nicotină prin piele. În contact permanent cu frunzele de tutun, consumă echivalentul nicotinei din 50 de țigări pe zi, și în ferme lucrează și copii.