• Cea mai mare parte a tutunului este cultivat în țările mai sărace, unde apa și terenurile agricole sunt adesea insuficiente și unde astfel de culturi sunt deseori realizate în detrimentul producției alimentare vitale.
  • Cultivarea tutunului este, de asemenea, responsabilă pentru aproximativ cinci procente din despădurirea globală și duce la epuizarea resurselor prețioase de apă.
  • Prelucrarea și transportul tutunului reprezintă o parte semnificativă a emisiilor globale de gaze cu efect de seră.

Industria tutunului reprezintă o amenințare mult mai mare decât mulți își dau seama deoarece este unul dintre cei mai mari poluatori din lume, de la abandonarea munților de deșeuri până la stimularea încălzirii globale, a averizat marți OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a acuzat industria tutunului că provoacă despăduriri pe scară largă, deturnează terenuri și apă de care țările sărace au nevoie pentru a nu mai produce alimente, aruncă deșeuri de plastic și deșeuri chimice și emite milioane de tone de dioxid de carbon. În raportul său publicat cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, agenția ONU a cerut ca industria tutunului să fie trasă la răspundere și să plătească factura pentru curățarea zonei.

Raportul, intitulat „Tutunul: otrăvirea planetei noastre”, analizează impactul întregului ciclu, de la creșterea plantelor, la fabricarea produselor din tutun, la consum și deșeuri. În timp ce impactul tutunului asupra sănătății a fost bine documentat de zeci de ani – fumatul provocând în continuare peste opt milioane de decese în fiecare an în întreaga lume – raportul se concentrează asupra consecințelor mai ample ale acestuia asupra mediului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Constatările sunt „destul de devastatoare”, a declarat pentru AFP Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătății, care a calificat industria tutunului drept „unul dintre cei mai mari poluatori pe care îi cunoaștem”.

Industria este responsabilă pentru pierderea a aproximativ 600 de milioane de copaci în fiecare an, în timp ce cultivarea și producția de tutun utilizează 200.000 de hectare de teren și 22 de miliarde de tone de apă anual, potrivit raportului. De asemenea, industria tutunului emite aproximativ 84 de milioane de tone de dioxid de carbon, potrivit raportului.