• Cel mai mare avion din lume a decolat recent din deșertul Mojave.
  • Videoclipurile arată cum Stratolaunch Roc a reușit să efectueze cu succes primul său test de lansare.
  • Vehiculul Talon-A al Stratolaunch a putut fi văzut atașat la avion.

O înregistrare video arată cum cel mai mare avion din lume decolează și se îndreaptă spre cer – fiind cu un pas mai aproape de zborul hipersonic. Stratolaunch Roc a finalizat cu succes primul său test de lansare – care a testat capacitatea avionului de a lansa un vehicul de lansare autonom în aer – în deșertul Mojave duminică, potrivit unui comunicat de presă al companiei, scrie Business Insider.

Videoclipul a fost postat de Stratolaunch pe Twitter, arătând avionul masiv. Vehiculul Talon-A al Stratolaunch a putut fi văzut atașat la avion. Roc este o aeronavă-mamă și este proiectat pentru a transporta rachete și vehicule.

Aeronava are o anvergură a aripilor de aproximativ 385 de metri – eclipsând chiar și cele mai mari avioane comerciale, cum ar fi Airbus A380, a cărui anvergură măsoară aproximativ 260 de metri.

Într-un alt videoclip postat de Stratolaunch pe Twitter, Roc a fost prezentat aterizând fără probleme pe pistă. De asemenea, vehiculul Talon-A nu mai era atașat de avion.

Stratolaunch se așteaptă ca Roc să efectueze prima sa cursă hipersonică să aibă loc la sfârșitul toamnei acestui an, a declarat Zachary Krevor, directorul general al Stratolaunch, citat de Space.com. Hardware-ul nostru și sistemele de colectare a datelor au funcționat așa cum am anticipat, iar acum ne aflăm pe punctul de a realiza un zbor hipersonic”, a declarat Krevor în comunicatul de presă al Stratolaunch. Testul de astăzi a fost excepțional”, a adăugat el.

Citește și