• Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă cu accente de groază pentru întreaga Europă.
  • Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de pe continent, este sub control rusesc și, după toate aparențele, este minată.
  • „Decât să nu fie în mâinile Rusiei, mai bine să fie un pământ pârjolit”, promite general-maior Valery Vasiliev, comandant al forțelor ruse de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice și totodată coordonator al operațiilor armate vizând centrala Zaporojie.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă cu accente de groază pentru întreaga Europă. Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de pe continent, este sub control rusesc și, după toate aparențele, este minată.

„Decât să nu fie în mâinile Rusiei, mai bine să fie un pământ pârjolit”, promite general-maior Valery Vasiliev, comandant al forțelor ruse de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice și totodată coordonator al operațiilor armate vizând centrala Zaporojie.

Discut subiectul cu Bogdan Nicolae, editor-șef la Monitorul Apărării și Securității.
 
Centrala nucleară Zaporojie este aproape un ostatic. De ce?
Bogdan: „Armata lui Putin și-a atins în prezent una dintre limitele din această „operație militară specială”. Suntem în a 166-a zi a operației de trei zile…wink! … iar rușii se apropie de epuizarea capacității de a lupta. În lipsa unor efective care să refacă grupurile de luptă, rușii recurg la amenințări asimetrice, cu scopul de a opri livrările de armament modern din Occident și de a-i determina pe ucraineni să capituleze.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Avem de-a face cu o acțiune calculată?
Bogdan: „Pare să fie calculată, pentru a pune la pământ una dintre sursele de energie și de venituri ale Ucrainei, pentru că din iulie a început să exporte electricitate pe piața UE la prețuri competitive. 100 MW au ajuns în România, la un preț sub 80 de euro per MWh, față de circa 300 euro per MWh, cât oferea piața noastră până atunci. Ucraina are în vedere să crească la 2,5 GW cantitatea de energie exportată în UE, până la finele anului curent. Or, asta înseamnă că UE poate să nu mai cumpere de la ruși gaz ori petrol echivalent. Prin urmare, Rusia ar pierde. Dar, oricât de calculată ar fi luarea cu asalt și apoi minarea unei centralei nucleare, nu poți să nu te gândești că acum riscurile sunt cele mai mari. Orice începe prost se termină și mai prost.”