• Poliţia morală din Iran va fi desființată.
  • Măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.
  • Iranul a avut diferite forme de ,,poliție a moralității” de la Revoluția islamică din 1979.

Poliţia morală din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, va fi desființată, a anunţat duminică procurorul general iranian, potrivit Reuters și BBC.

Poliţia morală a fost desființată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială  , a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri.

Ce este poliția morală

Poliția morală, cunoscută oficial sub numele de Gasht-e Ershad sau „Patrula de îndrumare”, a fost înființată în timpul președintelui autoritar Mahmoud Ahmadinejad, pentru a „răspândi cultura modestiei și hijabul” .

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Una dintre principalele preocupări ale acesteia este a de asigura respectarea obligativității impuse femeilor de a avea mereu capul acoperit. Conform regulamentului, toate femeile peste vârsta pubertății trebuie să aibă capul acoperit și îmbrăcăminte largi în public, deși vârsta exactă nu este clar definită.

La școală, fetele trebuie, de obicei, să poarte hijabul de la vârsta de 7 ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l poarte neapărat în alte locuri publice.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran. Amini a decedat în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese arestată. 

Au urmat două luni de proteste, în care sute de oameni au fost bătuți sau uciși.

Luna trecută, Uniunea Europeană a introdus sancţiuni împotriva a 29 de responsabili iranieni, printre care ministrul de interne al Iranului, şi împotriva canalului public Press TV, acuzat că a difuzat „mărturiile obţinute cu forţa” ale unor deţinuţi după reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea Mahsei Amini.