• Poate cunoşti o persoană cu hipoacuzie, şi chiar dacă nu, îţi poţi da totuşi seama cât de greu este să nu poţi auzi şi să trebuiască să citeşti pe buze când ai o conversaţie cu cineva.
  • Dar câţiva tineri vor să schimbe în bine viaţa hipoacuzilor.
  • Au inventat ochelari smart, care afişează subtitrări în timp real pentru oamenii cu surditate.

Poate cunoşti o persoană cu hipoacuzie, şi chiar dacă nu, îţi poţi da totuşi seama cât de greu este să nu poţi auzi şi să trebuiască să citeşti pe buze când ai o conversaţie cu cineva, pentru a nu te simţi pe dinafară.

Să nu auzi sau sa ai probleme cu auzul pare de neconceput pentru majoritatea oamenilor. Dar hipoacuzicii, spre exemplu, fac un efort în plus pentru a putea „funcţiona” într-o lume neprimitoare pentru ei şi cam oarbă la ableism (discriminare, prejudecăţi faţă de persoanele cu dizabilităţi sau abile altfel). 

Dar doi tineri vor să uşureze viaţa oamenilor hipoacuzi. Au inventat ochelari smart, care afişează subtitrări în timp real pentru oamenii cu surditate.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În lume trăiesc peste 70 de milioane de persoane hipoacuzice, conform Federaţiei mondiale a surzilor. Oricum, se poate întâmpla ca o persoană sănătoasă să-şi piardă auzul pe parcursul vieţii, din varii motive (un accident, un vaccin etc).

Cum funcţionează ochelarii

Orice conversaţie este subtitrată şi apare pe lentilele ochelarilor, ce folosesc software-ul XRAI. Tehnologia constă în folosirea realitatăţii augumentate şi o aplicaţie de smartphone, care transformă discursul verbal în text, afişându-l pe interiorul lentilelor, explică Dan Scarfe, CEO la XRAI Glass.

De unde a pornit ideea pentru prototip? Ei bine, de la bunicul lui Dan, în vârstă de 97 de ani, care a început să îşi piardă auzul. 

Momentan, persoanele hipoacuze care testează ochelarii sunt încântate. „Putem comunica şi ne simţi incluşi purtând ochelarii” , spune Jacqui Press, o tânără cu hipoacuzie şi cofondatoare a XRAI Glass.

Acum, ochelarii intră într-o perioadă de testare. Software-ul este dezvoltat, iar compania speră ca în următoarea perioadă să poată pune subtitrări şi în alte limbi, nu doar engleză.