
- Poate cunoşti o persoană cu hipoacuzie, şi chiar dacă nu, îţi poţi da totuşi seama cât de greu este să nu poţi auzi şi să trebuiască să citeşti pe buze când ai o conversaţie cu cineva.
- Dar câţiva tineri vor să schimbe în bine viaţa hipoacuzilor.
- Au inventat ochelari smart, care afişează subtitrări în timp real pentru oamenii cu surditate.
Poate cunoşti o persoană cu hipoacuzie, şi chiar dacă nu, îţi poţi da totuşi seama cât de greu este să nu poţi auzi şi să trebuiască să citeşti pe buze când ai o conversaţie cu cineva, pentru a nu te simţi pe dinafară.
Să nu auzi sau sa ai probleme cu auzul pare de neconceput pentru majoritatea oamenilor. Dar hipoacuzicii, spre exemplu, fac un efort în plus pentru a putea „funcţiona” într-o lume neprimitoare pentru ei şi cam oarbă la ableism (discriminare, prejudecăţi faţă de persoanele cu dizabilităţi sau abile altfel).
Dar doi tineri vor să uşureze viaţa oamenilor hipoacuzi. Au inventat ochelari smart, care afişează subtitrări în timp real pentru oamenii cu surditate.
În lume trăiesc peste 70 de milioane de persoane hipoacuzice, conform Federaţiei mondiale a surzilor. Oricum, se poate întâmpla ca o persoană sănătoasă să-şi piardă auzul pe parcursul vieţii, din varii motive (un accident, un vaccin etc).
TOP ARTICOLE
- Noi detalii despre capturarea lui Chereceş. A opus rezistenţă în faţa poliţiei germane, avea mii de euro şi un buletin de Italia
- Povestea unui român de pe frontul ucrainean. Supranumit „Dracula”, a fost salvat de francezi după ce a fost rănit în Bahmut
- EXCLUSIV. Procuratura Generală din München l-a urmărit pe Cherecheş timp de 24 de ore prin Germania. „Am aflat marţi că persoana Cătălin Cherecheş s-ar afla în zona metropolitană München. Procuratura Generală din München l-a supravegheat şi i-a monitorizat telecomunicaţiile şi a fost arestat, miercuri, în Augsburg, la ora 18.30″
Cum funcţionează ochelarii
Orice conversaţie este subtitrată şi apare pe lentilele ochelarilor, ce folosesc software-ul XRAI. Tehnologia constă în folosirea realitatăţii augumentate şi o aplicaţie de smartphone, care transformă discursul verbal în text, afişându-l pe interiorul lentilelor, explică Dan Scarfe, CEO la XRAI Glass.
De unde a pornit ideea pentru prototip? Ei bine, de la bunicul lui Dan, în vârstă de 97 de ani, care a început să îşi piardă auzul.
Momentan, persoanele hipoacuze care testează ochelarii sunt încântate. „Putem comunica şi ne simţi incluşi purtând ochelarii” , spune Jacqui Press, o tânără cu hipoacuzie şi cofondatoare a XRAI Glass.
Acum, ochelarii intră într-o perioadă de testare. Software-ul este dezvoltat, iar compania speră ca în următoarea perioadă să poată pune subtitrări şi în alte limbi, nu doar engleză.
Partenerii noștri