• Un avion de vânătoare chinez și unul american au fost la un pas de ciocnire în aer.
  • Pilotului aeronavei chineze a efectuat o manevră nejustificată în apropierea unui avion de recunoaştere militar american care opera deasupra Mării Chinei de Sud.
  • Un incident similar care a implicat un avion de luptă chinez și un RC-135 american a avut loc în decembrie.

Un avion de vânătoare chinezesc a efectuat o manevră „inutil de agresivă” în apropierea unui avion militar american deasupra Mării Chinei de Sud, în spațiul aerian internațional, a declarat armata americană, potrivit AP și Politico.

Comandamentul militar american responsabil pentru zona Indo-Pacific a precizat că manevra efectuată de un avion chinezesc J-16 a avut loc săptămâna trecută și a forțat avionul american RC-135 să zboare prin turbulențele din urma sa.

„Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze – în siguranță și în mod responsabil – acolo unde legea internațională o permite” , a precizat acesta într-un comunicat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În înregistrarea video publicată se observă un avion de vânătoare trecând prin fața avionului american și cabina de pilotaj a avionului RC-135 zguduită din cauza turbulențelor.

Un incident similar, în care au fost implicați un avion de vânătoare chinez și un RC-135 american, a avut loc în decembrie, forțând avionul american să „efectueze manevre evazive pentru a preveni o coliziune”, a declarat IndoPacom la acea vreme.