• O erupție a avut loc în craterul Halemaumau.
  • Creșterea activității cutremurelor și schimbările în modelele de deformare a solului la vârf au început marți noaptea.
  • Toate activitățile au avut loc într-o zonă închisă a Parcului Național Vulcanii din Hawaii.

Unul dintre cei mai activi vulcani din lume a început să erupă după o pauză de trei luni. Imaginea a fost detectată pe o cameră webcam de la vârful Kilauea miercuri dimineață devreme, indicând că o erupție a avut loc în craterul Halemaumau, a declarat Observatorul Vulcanului din Hawaii al US Geological Survey. Imaginile de la vârful de pe Insula Mare din Hawaii arată fisuri la baza craterul generând fluxuri de lavă pe suprafața podelei craterului, scrie Sky News.

Înainte de a emite notificarea de erupție, observatorul a spus că creșterea activității cutremurelor și schimbările în modelele de deformare a solului la vârf au început marți noaptea. „Nu observăm niciun semn de activitate în zonele de rift în acest moment”, a spus Mike Zoeller, geolog la observator.

„Nu există niciun motiv să ne așteptăm ca acest lucru să se transforme într-o erupție de ruptură care ar amenința orice comunități de pe insulă cu fluxuri de lavă sau ceva de genul acesta”. Toate activitățile au avut loc într-o zonă închisă a Parcului Național Vulcanii din Hawaii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Lava în această dimineață este toată închisă în caldera vârfului. Deci, încă mai mult spațiu pentru ca aceasta să producă mai mult, fără a amenința casele sau infrastructura”, a declarat purtătorul de cuvânt al parcului Jessica Ferracane.

Citește și