• România este apărată de 70.000 de militari români și aproximativ 5.000 de militari străini.
  • Numărul total al angajaților Ministerului Apărării Naționale.
  • Franța și SUA conduc grupurile de luptă aliate din România.

De Ziua Armatei îi omagiem pe militarii români, dar în aceste vremuri tulburi le suntem recunoscători și trupelor aliate desfășurate pe teritoriul național. Alături de cei 70.000 de militari români, în țara noastră au fost dislocați peste 5.000 de militari aliați, majoritatea din Statele Unite, Franța, Belgia, Țările de Jos, Italia și Canada.

În România avem grupuri de luptă americane și aeronave Eurofigheter Taiphoon din Germania și Italia la Mihail Kogălniceanu, avioane F-16 americane la Fetești, un sistem de rachete antiaeriene MAMBA din Franța la Capu Midia, grup de luptă NATO condus de Franța la Cincu, Sistemul antibalistic Aegis Ashore (EGIS AȘORE) de la Deveselu și dronele MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii.

Imediat după declanșarea invaziei de către Putin, NATO a trimis în România și celelalte țări din estul continentului forța de reacție rapidă pentru descurajare și antrenament.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Mulțumesc aliaților noștri pentru că sunteți aici. Poporul român vă este recunoscător”, a spus Klaus Iohannis.

A fost pentru prima dată în istoria Alianței când Forța de Reacție NATO a fost dislocată.

„Justice Eagle este un exercițiu multinațional la care participă polonezi, americani, români, portughezi și bineînțeles români”, a declarat cpt Guillaume al Franței.

Statele Unite au suplimentat numărul de militari de la Mihail Kogălniceanu.

„Importanța misiunii militarilor este de a demonstra puternicul nostru angajament pentru aliați. Din baza înaintată în România, militarii noștri vor lucra de aproape cu forțele țării gazdă. Împreună vor executa antrenament greu, apropiat de război, vor construi încredere și interoperabilitate. Împreună îi asigurăm pe aliați, descurajăm adversarii și apărăm aliații NATO”, a declarat Colonel Ewers.

În urmă cu câteva zile, locțiitorul comandantului Diviziei 101 Aeropurtată, generalul de brigadă John Lubas, explica faptul că dislocarea americană în țara noastră nu este una pentru antrenament, ci una de luptă.

„Aceasta nu este o dislocare pentru antrenament, este una de luptă pentru noi. Noi înțelegem că trebuie să fim gata de luptă în această noapte, funcție de cum situația escaladează dincolo de graniță”, spune John Lubas.

Este pentru prima dată după debarcarea din Normandia când trupele Diviziei 101 Aeropurtate sunt dislocate în Europa, fiind desfășurați 4.700 de militari americani în estul continentului.