• Papa Ioan Paul I, care a murit în 1978 după doar 33 de zile de pontificat, a fost beatificat duminică la Roma de papa Francisc.
  • Ioan Paul I era cunoscut drept „Papa zâmbitor” datorită blândeţii şi simplităţii sale.
  • Ioan Paul I a murit subit la vârsta de 65 de ani, în dimineaţa zilei de 29 septembrie 1978, la doar 33 de zile după ce fusese ales papă.

Ioan Paul I, cunoscut sub numele de „Papa zâmbitor” , a fost beatificat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vatican, potrivit Reuters.

Papa Ioan Paul I, care a murit în 1978 după numai 33 de zile ca pontif, s-a apropiat duminică de statutul de sfânt. El a fost beatificat în cadrul unei ceremonii conduse de Papa Francisc. La eveniment au participat zeci de mii de oameni. Beatificarea este ultimul pas înainte de sfinţenie în Biserica Romano-Catolică.

Ioan Paul era cunoscut sub numele de „Papa zâmbitorţ” datorită blândeţii şi simplităţii sale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Cu un zâmbet, Papa Ioan Paul a reuşit să comunice bunătatea Domnului” , a spus Francisc în cuvântarea sa.

Născut Albino Luciani în sărăcie într-un sat de munte din nordul Italiei în 1912, a fost hirotonit preot în 1935, episcop în 1958 şi cardinal în 1973.

A fost ales papă la 26 august 1978, în urma morţii Papei Paul al VI-lea, luând numele de Ioan Paul pentru a-i onora pe cei doi predecesori ai săi.

Două călugăriţe din casa papală l-au găsit mort în patul său. Medicii au spus că a murit în urma unui atac de cord, iar asistenţii au spus că se plânsese de dureri în piept cu o zi înainte, dar că nu le-a luat în serios.

Comunicarea publică a incidentului a stârnit controverse şi a alimentat teroriile conspiraţiei. Unii au susţinut că papa a murit deoarece a fost otrăvit.

Nu există niciun fel de adevăr. Este o ruşine că această poveste, acest roman noir, merge mai departe. A fost o moarte naturală. Nu există niciun mister în legătură cu acest lucru” , a declarat vineri, la televiziunea italiană, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, întrebat despre teoriile conspiraţiei.