VIDEO. Protest al angajaților lui Boloș. Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor au părăsit posturile și vor să vorbească cu ministrul despre reforma administrației

UPDATE

Boloș: Nu ministrul decide. Deciziile se iau în coaliție.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le-a vorbit protestatarilor, în timp ce aceștia strigau Tăiați pensiile speciale.

Știre inițială

Câteva zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor protestează chiar în sediul instituției față de prevederile din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor.

Angajații amenință cu demisia în cazul în care Ordonanța de Urgență va fi adoptată în forma actuală. Salariații au părăsit spațiile de lucru și solicită o întrevedere cu Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, exprimându-și dorința de a discuta direct cu acesta.

https://media.alephnews.ro/2023/08/WhatsApp-Video-2023-08-10-at-15.09.05.mp4

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au dezvăluit în detaliu săptămâna trecută conținutul proiectului de Ordonanță de Urgență.

Propunerile includ eliminarea posturilor vacante din cadrul administrației, reducerea numărului de poziții de conducere, eliminarea acordării voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public cu venituri lunare brute ce depășesc 10.000 de lei, precum și alte măsuri menite să conducă la reducerea cheltuielilor.

Comunicatul sindicatului Sed Lex

Declanșăm protestele la nivel național
Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:
– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacante
– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou
– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala
Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:
– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.
La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.
Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.
Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.

Citește și:

Exit mobile version