• Mii de maghiari, inclusiv profesori şi studenţi, au mărşăluit duminică prin Budapesta pentru a protesta împotriva guvernului.
  • Profesorii şi elevii au protestat pentru salarii mai mari, o soluţie la un deficit tot mai mare de cadre didactice. 
  • Manifestanţii au declarat că guvernul Orban i-a dezamăgit.

Mii de maghiari, inclusiv profesori şi studenţi, au mărşăluit duminică prin Budapesta pentru a protesta împotriva guvernului, cerând salarii mai mari pentru profesori şi o reducere a inflaţiei în creştere care erodează veniturile.

Protestatarii au afişat bannere precum ,,Orban, dispari” şi ,,Fără profesori, fără viitor” , la câteva ore după ce premierul Viktor Orban s-a angajat să păstreze stabilitatea economică şi să menţină un plafon pentru facturile la energie ale gospodăriilor, chiar dacă UE se prăbuşeşte într-o ,,criză economică” .

Manifestanţii au declarat că guvernul Orban i-a dezamăgit pe profesori oferindu-le salarii de mizerie, în timp ce inflaţia, care a depăşit 20% în septembrie şi continuă să crească, a devenit insuportabilă, notează agenţia Reuters.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

,,Sunt aici… pentru copiii mei, ar trebui să existe o schimbare” , a declarat Gyongyi Bereczky, un poştaş. ,,Această inflaţie galopantă… nu mai putem economisi deloc, pur şi simplu nu putem ajunge la sfârşit de lună, deoarece preţurile cresc vertiginos„.

Profesorii şi elevii au protestat pentru salarii mai mari, o soluţie la un deficit tot mai mare de cadre didactice. 

În timp ce ţara a marcat aniversarea revoltei din 1956 împotriva regimului sovietic, Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a declarat mai devreme, duminică, că anul viitor va reprezenta o provocare din cauza războiului din Ucraina vecină.

,,Un război în est şi o criză economică în vest” , a declarat Orban în faţa susţinătorilor din Zalaegerszeg, la aproximativ 200 km vest de Budapesta, adăugând că există ,,o criză financiară şi o recesiune economică în UE”.

,,În 1956 am învăţat că este nevoie de unitate în vremuri dificile… vom păstra stabilitatea economică, toată lumea va avea un loc de muncă, putem apăra schema de plafonare a facturilor la energie, iar familiile nu vor fi lăsate singure.

Forintul s-a prăbuşit la începutul acestei luni la minime record, forţând banca centrală să majoreze ratele dobânzilor într-o măsură de urgenţă.