• Premierul ungar a făcut duminică comparaţii voalate între instituţiile UE şi trupele sovietice care au atacat Ungaria în timpul revoluţiei din 1956.
  • Marcând cea de-a 66-a aniversare a acelei revolte zdrobite, Orbán a sugerat că UE, care a încercat să ţină în frâu regresul democratic din Ungaria, va sfârşi ca Uniunea Sovietică.
  • Budapesta se confruntă cu ameninţarea reducerii finanţării UE din cauza rezultatelor sale democratice.

Premierul ungar Viktor Orbán a făcut duminică comparaţii voalate între instituţiile UE şi trupele sovietice care au atacat Ungaria în timpul revoluţiei din 1956, relatează Associated Press.

Marcând cea de-a 66-a aniversare a acelei revolte zdrobite, Orbán a sugerat că UE, care a încercat să ţină în frâu regresul democratic din Ungaria, va sfârşi ca Uniunea Sovietică, potrivit raportului AP, citat de POLITICO.

Să nu ne batem capul cu cei care trag în Ungaria din umbră sau de pe înălţimile Bruxelles-ului. Ei vor sfârşi acolo unde au ajuns predecesorii lor” , a declarat Orbán, citat de AP, într-un discurs susţinut în oraşul Zalaegerszeg din vestul Ungariei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Budapesta se confruntă cu ameninţarea reducerii finanţării UE din cauza rezultatelor sale democratice. Ţările UE analizează dacă să suspende sau nu fonduri UE în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

La începutul acestei luni, mai multe guverne ale UE au solicitat Comisiei Europene să efectueze „o analiză de risc completă şi actualizată” a situaţiei din Ungaria.

,,Am fost aici când primul imperiu cuceritor ne-a atacat şi vom fi aici când se va prăbuşi ultimul” , a declarat duminică Orbán. „Vom suporta când va trebui şi vom respinge când vom putea. Vom scoate săbiile când există o şansă şi vom rezista când vor veni ani lungi de opresiune” .

Guvernul de la Budapesta a propus reforme care speră că vor atenua îngrijorările UE. Blocul comunitar are termen până la jumătatea lunii decembrie pentru a decide cu privire la sancţiunile financiare împotriva Ungariei.