• Demonstrațiile din provincia Kurdistan din Iran sunt întâmpinate cu tactici din ce în ce mai brutale din partea forțelor de securitate, afirmă grupurile pentru drepturile omului.
  • Cel puțin șase membri ai forțelor de securitate iraniene pot fi văzuți trăgând cu arme de foc într-un cartier rezidențial.
  • Un alt videoclip distribuit de Hengaw la sfârșitul săptămânii trecute arată canistre și cartușe folosite.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat asupra escaladării răspunsului forțelor de securitate din Iran la demonstrațiile din provincia vestică Kurdistan. Clipe din capitala regională Sanandaj par să arate forțele de securitate trăgând cu arme de foc în cartierele rezidențiale și grupuri mari de polițiști antirevoltă care se deplasează prin oraș.

Orașul a fost unul dintre primele în care au avut loc demonstrații în urma uciderii unei femei kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, de către forțele de securitate. Dar, în condițiile în care în Iran au fost raportate întreruperi ale internetului și au fost arestați jurnaliști locali care au acoperit demonstrațiile, informațiile despre situația de la fața locului sunt puține.

În ea, cel puțin șase membri ai forțelor de securitate iraniene pot fi văzuți trăgând cu arme de foc într-un cartier rezidențial. Sunetul produs la reîncărcare indică faptul că armele trase sunt puști de vânătoare, potrivit analiștilor de la Omega Research Foundation, un grup de cercetare a armelor cu sediul în Marea Britanie.

Este dificil de distins direcția de tragere, dar Hengaw spune că ofițerii din filmare trăgeau direct în case. Amnesty International a declarat, de asemenea, că a primit rapoarte despre ofițeri care au tras cu gaze lacrimogene în casele oamenilor.

Un alt videoclip distribuit de Hengaw la sfârșitul săptămânii trecute arată canistre și cartușe folosite.

Această înregistrare video a fost distribuită luni de grupul Hengaw, cu sediul în Norvegia, care monitorizează încălcările drepturilor omului în provincia Kurdistan din Iran. Ei spun că a fost filmat în Naysar, o suburbie din nordul Sanandaj. Persoana care înregistrează videoclipul spune că acestea au fost folosite pentru a reprima poporul și încheie videoclipul spunând moarte lui Khameini.