• Reforma pensiilor, adoptată oficial după ce moțiunea de cenzură a fost respinsă cu nouă voturi.
  • Textul este adoptat definitiv.
  • La Paris, acest vot a dat naștere la o manifestație furibundă: mitinguri, blocaje, greve…

Cel puțin 113 arestări la Paris

113 persoane au fost arestate la Paris, potrivit Le Figaro.

Cel puțin 101 arestări la Paris

101 arestări au fost efectuate de poliția din Paris, scrie Le Figaro.

Mai mulți membri ai alianței Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) s-au alăturat manifestanților adunați în Place Vauban, la Paris, imediat ce cele două moțiuni au fost respinse.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Imaginile difuzate de BFMTV confirmă prezența a numeroși polițiști.

Tensiuni cu poliția

La începutul serii, manifestanții s-au adunat în Place Vauban. Încă de la început au apărut tensiuni între oamenii mobilizați și poliția care a trecut la atac pentru a dispersa mulțimea. Pe imaginile jurnalistului independent Clément Lanot, reporterii au fost bruscați și au ajuns la pământ.

La Paris, câteva sute de manifestanți au pornit din gara Saint-Lazare spre Operă. Circulația a fost blocată. Coșurile de gunoi au fost incendiate și au fost scandate sloganuri de protest.

Emmanuel Macron îi va primi marți dimineață pe premier și pe liderii majorității

Președintele se va întâlni cu premierul și cu liderii majorității mâine dimineață, la Palatul Elysée, pentru a încerca să găsească o soluție de ieșire din criza politică.

Borne, ,,hotărâtă să continue să realizeze transformările necesare”

Elisabeth Borne a declarat luni seară că este ,,hotărâtă să continue să realizeze transformările necesare” în țară, după adoptarea de către Parlament a reformei foarte contestate a pensiilor.

,,Sunt hotărâtă să continui să aduc transformările necesare țării noastre împreună cu miniștrii mei și să îmi dedic toată energia pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri” , a declarat premierul într-o declarație pentru Agenția France-Presse, chiar înainte de a merge la Palatul Élysée.

Reforma pensiilor susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron şi care creşte vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani, a fost adoptată definitiv luni în Adunarea Naţională, după eşecul a două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, scrie presa franceză.

După respingerea cu doar nouă voturi a unei prime moţiuni transpartizane, cea a extremei drepte a strâns doar 94 de voturi din cele 287 necesare.

Moţiunile au fost depuse de partidul Adunarea Naţională (RN), al lui Marine Le Pen, şi de micul bloc centrist LIOT după ce guvernul a anunţat că recurge la un articol special din Constituţie, asumându-şi răspunderea pentru reformă.

Planul preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat săptămâni de ample proteste de stradă şi greve la nivel naţional. Sfârşitul săptămânii a fost marcat de noi demonstraţii şi revolte.

Se aşteaptă ca protestele să continue, joi, spre exemplu, fiind anunţată o zi de grevă de către sindicate.

https://youtu.be/-1rGEH_zWh0