• Aproape 17.000 de morți de civili au fost înregistrate în 12 conflicte din întreaga lume anul trecut, o creștere de 53%.
  • În Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în urmă cu mai bine de un an, ONU a înregistrat aproape 8.000 de morți civili și 12.500 de răniți.
  • În 2022, ONU a declarat că a existat o creștere cu 53% a deceselor de civili comparativ cu 2021.

Lumea nu reușește să protejeze civilii deoarece numărul morților în conflicte a crescut cu peste 50% față de anul precedent, a declarat șeful Națiunilor Unite. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus Consiliului de Securitate „să-și respecte angajamentele” de a proteja civilii, așa cum este consacrat în dreptul internațional umanitar, citând exemple de decese de civili în Ucraina și Sudan, școli distruse în Etiopia și daune aduse infrastructurii de apă în Siria, scrie Al Jazeera. În 2022, ONU a declarat că a existat o creștere cu 53% a deceselor de civili comparativ cu 2021, cu aproape 17.000 de decese de civili înregistrate în 12 conflicte.

Guterres a spus că cercetările ONU în zonele de război au arătat că 94% dintre victimele „armelor explozive” din zonele populate erau civili anul trecut, în timp ce peste 117 milioane de oameni s-au confruntat cu foametea acută în primul rând din cauza războiului și a insecurității.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Legea trecută cu vederea este legea subminată. Avem nevoie de acțiune și responsabilitate pentru a ne asigura că este respectată. Și asta depinde de voința politică”, a spus Guterres, stând lângă ambasadorul rus Vasily Nebenzya. „Pacea este cea mai bună formă de protecție.”

În Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în urmă cu mai bine de un an, ONU a înregistrat aproape 8.000 de morți civili și 12.500 de răniți. Cu toate acestea, a adăugat că cifrele reale sunt probabil mai mari.
La nivel mondial, numărul refugiaților forțați să părăsească casele lor din cauza „conflictelor, violenței, încălcărilor drepturilor omului și persecuției” a ajuns la 100 de milioane, a adăugat șeful ONU.

Citește și: