• Rapoartele potrivit cărora generalul-maior Kyrylo Budanov a fost ucis sau grav rănit circulă de săptămâni întregi pe rețelele de socializare.
  • Săptămâna trecută, propagandistul șef al Kremlinului, Vladimir Solovyov, a afirmat în mod fals că acesta se afla în comă în Germania.
  • Luna trecută, el a recunoscut că Kievul se află în spatele asasinării unor proeminenți propagandiști ruși.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a răspuns la informațiile potrivit cărora ar fi mort și că videoclipurile în care apare imaginea sa sunt generate de inteligența artificială printr-un răspuns ironic, afirmând că o echipă de comandanți nemuritori” este creată pentru a bântui visele cetățenilor ruși, scrie Kyiv Post.

Rapoartele potrivit cărora generalul-maior Kyrylo Budanov a fost ucis sau grav rănit circulă de săptămâni întregi pe rețelele de socializare, de la atacul cu rachete rusești asupra Kievului din 29 mai. Presa de stat rusă a preluat rapid teoria conspirației, susținând în mod fals că presa ucraineană a raportat moartea lui Budanov.

Săptămâna trecută, propagandistul șef al Kremlinului, Vladimir Solovyov, a afirmat în mod fals că acesta se afla în comă în Germania. De atunci, teoria conspirației a luat amploare, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhny, fiind acum declarat în mod fals că ar fi fost ucis sau rănit, un zvon nefondat pe care Putin însuși l-a alimentat în weekend.

Nici măcar o înregistrare video a lui Budanov, publicată la 11 iunie, în care acesta privește în tăcere în fața camerei pentru a sublinia modul în care oamenii ar trebui să rămână rezervați cu privire la ofensiva de vară a Ucrainei, nu a fost suficientă pentru a-i convinge pe adepții teoriei conpsirației că acesta este în viață, mulți susținând că postura sa statică a fost filmată pentru că era mai ușor de falsificat cu ajutorul tehnologiei AI.

Într-un comentariu în exclusivitate pentru Kyiv Post, Budanov a abordat în cele din urmă teoria conspirației, spunând: Acum, în Ucraina, se creează un detașament special de comandanți nemuritori – Valery Zaluzhny, eu însumi, Stepan Bandera, Symon Petliura, Ivan Mazepa. Prin urmare, rușii și propagandiștii lor vor avea încă mult de lucru într-un mediu nervos, isteric. O echipă de nemuritori va veni în miez de noapte în visele cetățenilor ruși care au vrut să pună stăpânire pe Ucraina și le va da coșmaruri.”

Budanov și-a construit o reputație enigmatică de la lansarea invaziei a Rusiei, spunând puține lucruri în public, dar asigurându-se că atunci când o face, acestea au un impact puternic. Luna trecută, el a recunoscut că Kievul se află în spatele asasinării unor proeminenți propagandiști ruși, spunând: Am reușit deja să țintim cu succes destul de mulți oameni”, relatează The Times.

Au fost cazuri bine mediatizate de care toată lumea știe, datorită acoperirii mediatice”. Deși Budanov nu a precizat exact ce persoane au fost vizate, de la lansarea invaziei pe scară largă a Rusiei de anul trecut, mai multe personalități pro-Kremlin proeminente au fost ucise sau rănite pe teritoriul rusesc.

Citește și