• Liderii UE s-au adunat la Bruxelles pentru a deschide negocierile de aderare a Ucrainei.
  • De asemenea, vor să aprobe un pachet financiar de 50 de miliarde de euro pentru aceasta.
  • Premierul ungar, însă, amenință să blocheze orice acord în această privință.

Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru un summit de două zile cu scopul de a deschide negocierile de aderare a Ucrainei și de a aproba un pachet financiar de 50 de miliarde de euro pentru această țară, potrivit AP.

„Cred că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina atât cât putem, din perspectiva extinderii, din punct de vedere militar și financiar. Îi voi informa pe lideri cu privire la activitatea pe care am desfășurat-o în ceea ce privește angajamentul de securitate cu Ucraina”, a delcarat Josep Borrel, șeful politicii externe a UE.

Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE

Premierul ungar, Viktor Orban, însă, amenință să blocheze orice acord în această privință: „Am stabilit șapte condiții prealabile, iar în evaluarea comisiei, trei din cele șapte nu sunt îndeplinite. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a discuta nimic, deoarece condițiile prealabile nu au fost îndeplinite. Prin urmare, va trebui să revenim mai târziu, să reluăm din nou această chestiune atunci când va fi îndeplinită de ucraineni”.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat joi reporterilor că, deși Orban „nu vede un acord în acest moment în această privință”, membrii blocului comunitar vor „încerca să convingă, să negocieze:

„Tocmai am avut o discuție cu Viktor Orban și el este următorul, așa că voi fi scurt, i-am promis, așa că puteți să-i puneți întrebări. Dar el a spus că nu vede un acord în acest moment în această privință. El nu vede așa ceva. Așadar, am încercat, dar vom încerca din nou. Așadar, încercăm să convingem, încercăm să negociem. Și astfel, nu suntem gata să renunțăm înc㔄Tocmai am avut o discuție cu Viktor Orban și el este următorul, așa că voi fi scurt, i-am promis, așa că puteți să-i puneți întrebări. Dar el a spus că nu vede un acord în acest moment în această privință. El nu vede așa ceva. Așadar, am încercat, dar vom încerca din nou. Așadar, încercăm să convingem, încercăm să negociem. Și astfel, nu suntem gata să renunțăm încă”.

Comisia Europeană „dezgheață” fondurile pentru Ungaria

Miercuri, Comisia Europeană a anunțat că va acorda Ungariei acces la miliarde de euro din fondurile înghețate, un anunț făcut chiar în momentul în care premierul Viktor Orban părea pregătit să își sfideze partenerii din UE și să se opună prin veto deciziilor privind deschiderea negocierilor de aderare și ajutorul financiar vital pentru Ucraina.

Banii au fost înghețați în urmă cu un an din cauza îngrijorărilor legate de faptul că regresul democratic din Ungaria pune în pericol bugetul UE.

Citește și