• Prima companie municipală care va fi desfiinţată – Compania Turistică Bucureşti
  • Anunțul a fost făcut de Violeta Alexandru, președinte PNL București
  • În total, vor fi dizolvate 20 de companii, 3 mii de posturi desființate
  • Procedura de desființare a companiilor va dura doi ani
  • Patru companii rămân, pe listă sunt STB și Trustul de Clădiri Metropolitane

Grupul de consilieri ai PNL din Consiliul General al Bucureştiului a depus un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica Bucureşti S.A. Violeta Alexandru anunţă desfiinţarea a 20 de companii municipale.

„Promisiunea către bucureşteni a fost să desfiinţăm companiile căpuşă ale Gabrielei Firea. Grupul de consilieri ai Partidului National Liberal din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a depus, cu susţinerea primarului general Nicuşor Dan, un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica Bucureşti S.A, care urmează să fie dezbătut în şedinţa CGMB din 26 februarie a.c.”, transmite PNL.

Preşedintele PNL Bucucureşti, Violeta Alexandru, spune că aceste companii au ajuns „nişte locuri în care îşi găseau venituri suplimentare tot felul de persoane apropiate PSD, şefi care nu făceau nimic, care nu se duceau la serviciu, care nu aduceau activitate şi profit pentru aceste companii. Erau locuri în care clienţi ai PSD îşi găseau suplimentate veniturile”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Vom trece la desfiinţarea primei companii înfiinţate de PSD-Firea, Compania Turistică Bucureşti. Continuăm cu celelalte companii, până la 20 de companii, care vor fi desfiinţate. Patru dintre ele, înfiinţate legal, vor fi eficientizate, pe baza legislaţiei privind guvernarea corporativă. Consiliul de administraţie şi managerii, în cursul acestui an, vor fi angajaţi prin concurs”, adaugă sursa citată.

De asemenea, cele patru companii care vor rămâne – STB, Trustul de Clădiri Metropolitate, Energetica Servicii şi Termoenergetica – vor avea curând o nouă conducere, cu un mandat clar de a organiza procesul de selecţie competitivă a managerilor care vor eficientiza aceste companii”.

Începem cu compania Municipală Turistica, a cărei situaţie financiară arată dezastruos. Ca să înţeleagă bucureştenii, această companie nu doar că a tocat tot ce a generat din activitatea economică, dar a ajuns la nivelul în care să avem pasivul la nivelul capitalului social. Efectiv, aproape două milioane de euro au fost aruncaţi pe fereastră. Mai mult, această companie nu a emis nicio factură, în tot cursul anului 2020. Contul contabil, care trebuia să îi evidenţieze activităţile, veniturile realizate din activitatea curentă, este zero. Nu a făcut decât să mănânce bani, iar singura sursă de venit pe anul 2020 a fost subvenţia de la buget, pentru salarii”, declară Andrei Badiu, consilier CGMB, preşedintele comisiei de monitorizare a activităţii companiilor municipale.

Motivele care au stat la baza acestei decizii ţin cont de eficienţa Companiei Municipale Turistica Bucureşti S.A: „Astfel, Compania Municipală Turistică Bucureşti S.A. a fost înfiinţată în anul 2017, cu un capital social iniţial de 120.000 de lei, crescut ulterior până la 8.682.000 de lei. În anul 2017, primul an de activitate , societatea a avut o cifră de afaceri netă de 0 lei, un număr mediu de 9 salariaţi, cheltuieli cu personalul în cuantum de 114.720 lei, şi a înregistrat la finalul anului 2017 o pierdere netă de 252.382 lei. În fiecare an, societatea a acumulat pierderi de milioane de lei (2020 : 2.157.296 lei), astfel şi-a cheltuit practic, în cei 3 ani de activitate, întregul capital social fără a produce venituri. Sunt 8,5 milioane de lei din banii Bucureştenilor care au fost cheltuiţi majoritar, doar pe angajaţi! În 2019, compania avea, în medie, cheltuieli de personal de 7.000 lei/lună/angajat pentru cei 38 de angajaţi care nu produceau venit. Această companie, de la înfiinţare şi până în prezent, a funcţionat doar din împrumuturi, iar veniturile din exploatare nu au reuşit să acopere cheltuielile societăţii, precum şi faptul că societatea a înregistrat în cei 3 ani şi jumătate doar pierderi financiare”.

Consilierii PNL spun că vor parcurge toate etapele necesare pentru desfiinţarea acestor „tocătoare de bani publici” pentru a direcţiona fondurile către investiţiile necesare bucureştenilor.