• Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat lansarea în dezbatere publică a mai multor scheme de ajutor pentru proiect de infrastructură energetică şi reabilitarea reţelelor de termoficare, finanţate prin Fondul de Modernizare.
  • Anunţul a fost făcut sâmbătă, pe Facebook.
  • Schema de ajutor se va aplica până la data de 31.12.2030.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat lansarea în dezbatere publică a schemei de ajutor de stat care vizează modernizarea sistemului energetic prin Fondul pentru Modernizare.

Anunţul a fost făcut sâmbătă, pe Facebook.

Am lansat în dezbatere publică: Schema de ajutor de stat cu Ghidul specific şi anexe aferent investiţiilor în infrastructura energetică, în cadrul programului-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi pentru modernizarea reţelelor de termoficare” , a anunţat Virgil Popescu.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Potrivit ministrului Energiei, schema de ajutor de stat privind sprijinirea modernizării/reabilitării reţelei inteligente de termoficare din Fondul pentru Modernizare „se adresează unităţilor administrativ-teritoriale şi operatoriilor de transport şi distribuţie a energiei termice definiţi conform legislaţiei naţionale în vigoare, care propun investiţii în distribuţia energiei termice de la nivelul sistemelor centralizate de termoficare, în vederea creşterii confortului termic al consumatorilor, simultan cu scăderea costurilor aferente producerii şi consumului de energie şi luând în considerare evoluţiile în domeniul eficienţei energetice la nivelul centrelor urbane”.

Schema se aplică pentru proiectele care vizează: modernizarea/reabilitarea reţelei termice inteligente, creşterea securităţii furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi, crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activităţi economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice termice naţionale la standarde europene aplicabile în domeniu şi creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice, prin optimizarea reţelelor de distribuţie/transport a/al agentului termic, precum şi prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor.

De asemenea, se aplică pentru utilizarea raţională a resurselor energetice termice prin reducerea pierderilor, minimizarea impactului negativ asupra mediului, reducerea costurilor de mentenanţă ale reţelelor de distribuţie a energiei termice şi digitalizarea reţelelor de distribuţie energie termică prin colectarea şi întreţinerea tuturor datelor necesare modelarii tehnice şi georeferenţiale ale elementelor de reţea.

Aceasta contribuie fundamental la implementarea conceptului de reţea inteligenta de distribuţie energie termică, creşterea capacităţii de integrare a unor noi forme de producţie/consum şi facilitarea unor noi modele de afaceri şi structuri de piaţă.

Schema de ajutor se va aplica până la data de 31.12.2030. Bugetul total este echivalentul în lei al sumei de 200.000.000 euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare, a precizat Virgil Popescu.