• Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că „aproape toate” cerealele ucrainene trimise în cadrul unui acord susținut de ONU pentru a atenua criza alimentară mondială au ajuns în țările europene bogate, acuzație negată de Ucraina.
  • Putin a declarat miercuri că exportul de cereale ucrainene ajută țările europene mai bogate în detrimentul țărilor în curs de dezvoltare.
  • „Aproape toate cerealele exportate din Ucraina nu sunt trimise în cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci în țările UE”, a declarat el în cadrul unui forum economic din portul rusesc Vladivostok, situat în Pacific.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că „aproape toate” cerealele ucrainene trimise în cadrul unui acord susținut de ONU pentru a atenua criza alimentară mondială au ajuns în țările europene bogate, acuzație negată de Ucraina.

Putin a declarat miercuri că exportul de cereale ucrainene ajută țările europene mai bogate în detrimentul țărilor în curs de dezvoltare.

Aproape toate cerealele exportate din Ucraina nu sunt trimise în cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci în țările UE”, a declarat el în cadrul unui forum economic din portul rusesc Vladivostok, situat în Pacific.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dar ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a negat într-o declarație afirmațiile lui Putin, care a ordonat forțelor sale să invadeze Ucraina în februarie, ceea ce a dus la întreruperea exporturilor de cereale. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt doi dintre cei mai mari exportatori de grâu și alte cereale.

În total, două treimi din navele trimise sunt direcționate către Asia, Africa și Orientul Mijlociu”, a declarat Kuleba, adăugând că redresarea exporturilor de alimente ucrainene prin „coridorul de cereale” a avut un efect pozitiv asupra reducerii prețurilor, deoarece în august, după ce au fost finalizate primele transporturi, prețurile la grâu au scăzut cu cel puțin cinci procente.

Falsurile rușilor cu privire la trimiterea de cereale ucrainene doar în Europa pur și simplu nu corespund realității”, a spus Kuleba.

Conceput pentru a contribui la reducerea prețurilor mondiale la alimente prin creșterea aprovizionării, pactul a fost singurul progres diplomatic între Moscova și Kiev în mai mult de șase luni de război.

Dar Putin a declarat că acordul livrează cereale, îngrășăminte și alte alimente către Uniunea Europeană, mai degrabă decât către țările în curs de dezvoltare. El a acuzat țările europene că acționează ca niște colonialiști” și a spus că încă o dată au înșelat pur și simplu țările în curs de dezvoltare”.

Cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească”, a declarat liderul rus.

Poate ar trebui să ne gândim să limităm exportul de cereale și alte produse pe această rută?”, a întrebat el.

Dar datele compilate de un centru comun din Istanbul care monitorizează acordul din iulie au arătat că puțin peste o treime din cereale au fost livrate în țările europene și alte 20 de procente au ajuns în Turcia. Spania și Egiptul sunt și ele mari destinatari ai cerealelor, au arătat datele. De asemenea, 30 % dintre acestea au ajuns în „țări cu venituri mici și medii inferioare” din întreaga lume.

Nu cred că explicația Rusiei cu privire la această problemă specifică reflectă realitatea de pe teren”, a declarat Tarik Oguzlu, profesor de relații internaționale la Universitatea Aydin din Istanbul.

Cred că rușii se simt din ce în ce mai expuși la atacurile ucrainene din ultimele zile și, de asemenea, europenii sporesc presiunea asupra Rusiei, așa că eu cred că liderii ruși ar fi putut decide să găsească o modalitate de a provoca daune, având în vedere acest atac în creștere”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Se așteaptă ca mai multe transporturi să înceapă să sosească în zonele afectate de foamete din Africa și Orientul Mijlociu în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), a cărui punere în aplicare este abia la început.

Efortul separat de ajutorare în caz de foamete, condus de PAM, se concentrează pe livrarea de grâu și porumb în Africa și în alte părți ale lumii care suferă de penurie. Prima navă închiriată de ONU a acostat în Djibouti la 30 august, ca parte a unui răspuns la seceta care afectează Cornul Africii.

O a doua navă ONU a ajuns în Turcia săptămâna trecută. Grâul este acum măcinat în făină și va fi apoi încărcat pe o nouă navă și trimis în Yemen la o dată neprecizată.

O a treia navă închiriată de PAM este astăzi ancorată la Istanbul, plănuind să se îndrepte spre Ucraina și să colecteze un alt transport de grâu”, a precizat centrul din Istanbul.

Ar trebui să vedem acest lucru ca parte a unui joc geopolitic mai mare. Este parte a unei situații de tip tete pentru tete”, a explicat Oguzlu. Consider ideea că navele ucrainene vizează alte națiuni decât cele din Sudul Global este cumva fabricată”.

Dar Moscova și-a exprimat o frustrare tot mai mare cu privire la modul în care a fost aplicat acordul. Un amendament la acord a permis, de asemenea, Rusiei să obțină acces liber la transporturile de îngrășăminte și să i se ridice unele sancțiuni economice pentru a-i permite să își exporte propriile cereale.

ONU a salutat acordul ca fiind cea mai bună șansă a lumii de a atenua o criză alimentară globală acută alimentată de blocada de cereale din Marea Neagră. Acordul din iulie, negociat cu ajutorul Turciei, este valabil pentru 120 de zile și poate fi reînnoit automat fără alte negocieri.

Cu toate acestea, este necesar ca atât Moscova, cât și Kievul să semneze o prelungire. Putin a declarat că speră că „situația se va îmbunătăți cumva”.

Vom continua să insistăm ca toată această afacere cu exportul de cereale și alimentele noastre să fie direcționată în primul rând către piețele în curs de dezvoltare”, a spus el.