• Vladimir Putin ar putea plănui să folosească discuțiile de pace din Ucraina ca pe o oportunitate de a-și întări armata în dificultate înaintea unui nou atac, a avertizat ministrul britanic de externe.
  • James Cleverly a declarat că președintele rus ar putea pretinde că se angajează în negocieri, în timp ce, de fapt, antrenează mai multe trupe și trimite mai multă muniție.
  • El a făcut aceste remarci în urma declarației președintelui american Joe Biden, care a afirmat că ar fi pregătit să discute cu Putin dacă acesta ar dori cu adevărat să pună capăt războiului.

Vladimir Putin ar putea plănui să folosească discuțiile de pace din Ucraina ca pe o oportunitate de a-și întări armata în dificultate înaintea unui nou atac, a avertizat ministrul britanic de externe. James Cleverly a declarat că președintele rus ar putea pretinde că se angajează în negocieri, în timp ce, de fapt, antrenează mai multe trupe și trimite mai multă muniție.

El a spus că există riscul ca „o încetare a focului să fie folosită de Putin pentru a antrena mai multe trupe și pentru a produce mai multă muniție, pentru a-și echipa forțele armate deteriorate și pentru a-și reînarma forțele armate”.

Și a îndemnat puterile occidentale să fie foarte, foarte atente” dacă liderul rus va căuta negocieri care să aibă ca scop încheierea conflictului. El a făcut aceste remarci în urma declarației președintelui american Joe Biden, care a afirmat că ar fi pregătit să discute cu Putin dacă acesta ar dori cu adevărat să pună capăt războiului.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat, de asemenea, că va continua să vorbească cu liderul rus pentru a încerca să prevină o nouă escaladare și pentru a obține rezultate foarte concrete”. La începutul războiului, Macron – la fel ca Germania și Turcia – a fost unul dintre singurii lideri occidentali care au menținut dialogul cu Putin, în ciuda faptului că alte țări europene au rupt relația.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat pe liderul francez pentru că a făcut acest lucru, spunând: nimeni nu a negociat cu Hitler. Domnule președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin și ce ați obținut? Ați oprit vreuna dintre acțiunile care au avut loc?”.

Cleverly a declarat că trebuie să fim precauți în privința faptului că o pauză este folosită de Rusia doar ca o modalitate de a se asigura că următoarea fază de agresiune este mai eficientă. El a declarat pentru The Telegraph: Rezolvarea acestei situații trebuie să fie durabilă, trebuie să fie semnificativă, trebuie să fie reală. Și uite, Vladimir Putin are o formă în acest sens. Georgia, asta urma să fie o situație singulară, nu-i așa? Crimeea, asta urma să fie o singură dată, nu-i așa? Estul Ucrainei, asta urma să fie o singură dată. Și, de fapt, ceea ce am văzut este că toate se pregăteau pentru acest ultim val de agresiune.”

Potrivit consilierului prezidențial al Kievului, Mykhailo Podolyak, până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea Rusiei în februarie. Cu toate acestea, Ucraina a declarat anterior că între 100 și 200 dintre forțele sale mureau pe zi pe câmpul de luptă, ceea ce face ca estimarea lui Podolyak să pară mai mică decât se anticipa.