• Atacurile cu rachete asupra rețelei electrice ucrainene au lăsat milioane de oameni în întuneric, Vladimir Putin ripostând după o retragere umilitoare a trupelor rusești.
  • Vladimir Putin a contraatacat în Ucraina cu rachete devastatoare asupra rețelei electrice ucrainene, lăsând milioane de oameni în întuneric, în timp ce trupele rusești fug.
  • Atacul a fost o răzbunare pentru umilința militară pe care forțele rusești au suferit-o în regiunea Harkov, unde trupele sale se află în retragere.

Vladimir Putin a contraatacat în Ucraina cu rachete devastatoare asupra rețelei electrice ucrainene, lăsând milioane de oameni în întuneric, în timp ce trupele rusești fug. Atacul a fost o răzbunare pentru umilința militară pe care forțele rusești au suferit-o în regiunea Harkov, unde trupele sale se află în retragere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că loviturile au avut ca scop „să priveze oamenii de lumină și căldură” și l-a acuzat pe Putin de „acte teroriste” care au lovit ținte civile, nu militare.

Videoclipurile arată loviturile care au aruncat aproape o treime din Ucraina în întuneric din cauza întreruperilor de energie electrică. Imaginile au evidențiat o lovitură asupra unei centrale electrice cheie din regiunea Harkov, iar altele au arătat cum sistemul de trenuri subterane din oraș a fost blocat.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Flăcări au fost văzute la o centrală electrică din Vilnohirsk, regiunea Dnipropetrovsk. Rusia a difuzat imagini cu misiuni de luptă ale echipajelor de vânătoare Su-35S, despre care a afirmat că au fost implicate în distrugerea unor „facilități de infrastructură militară”.

Atacurile au lovit cele mai mari centrale termice din estul și centrul Ucrainei – Kharkovskaya și Zmievskaya din regiunea Harkov, ceea ce a dus la o pană de energie electrică, potrivit unor surse rusești. Centralele asigură alimentarea centralizată a locuințelor ucrainene, ceea ce înseamnă că atacul a avut ca scop vătămarea civililor. Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a denunțat atacurile din timpul nopții, numindu-le „răspunsul aparent al lui Putin la eliberarea de către Ucraina a orașelor și satelor din est”.

„Chiar și prin întunericul impenetrabil, Ucraina și lumea civilizată văd clar aceste acte teroriste”, a declarat Zelenski.

Aceasta are loc în condițiile în care forțele ucrainene au avansat la nord de Harkov, până la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia, și presează, de asemenea, la sud și la est în aceeași regiune, a declarat comandantul șef ucrainean, generalul Valeriy Zaluzhnyi. Ucraina afirmă că a recucerit în prezent 1.160 de kilometri pătrați în această lună, în contextul în care Rusia a ordonat retragerea trupelor sale din întreaga regiune ocupată de Harkov la vest de râul Oskil.