• Este o măsură pe care Vladimir Putin o ia ca răspuns la recentele comentarii ale oficialilor occidentali
  • Exercițiile implică atât marina, cât și forțele aeriene ale Rusiei și nu se știe când vor începe
  • Peskov: Este un un nivel complet nou de escaladare a tensiunilor

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei să testeze disponibilitatea de a utiliza arme nucleare tactice. Este o măsură despre care Kremlinul spune că e un răspuns la recentele comentarii ale oficialilor occidentali. Aici ne referim inclusiv la avertismentele că puterile europene ar putea face mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa cu Moscova.

Exercițiile, care implică marina și forțele aeriene ale Rusiei, împreună cu unitățile din districtul militar sudic al țării care supraveghează Crimeea și alte părți ale Ucrainei ocupate de forțele rusești, vor începe la o dată neprecizată, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Ce spune Peskov?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că exercițiile sunt un răspuns la sugestiile unor oficiali occidentali de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Kiev a armelor occidentale, și că aliații Ucrainei ar putea crește semnificativ implicarea lor în război dacă Rusia amenință orașele ucrainene importante.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Acesta este un nivel nou de escaladare a tensiunilor, fără precedent și necesită o atenție și măsuri speciale”, spune Peskov.

Peskov l-a nominalizat pe președintele francez Emmanuel Macron, care spune că Occidentul ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe terestre în Ucraina dacă Kievul se apropie de înfrângere. Un purtător de cuvânt al lui Macron a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a țintit, de asemenea, Marea Britanie. David Cameron, ministrul de Externe al UK, a declarat săptămâna trecută că Ucraina poate decide cum să folosească armele. Pare să se îndepărteze de politica care interzice utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi Rusia, scrie Wall Street Journal.

Anunțul privind exercițiile militare rusești vine în contextul în care peste o douăsprezece state membre ale NATO participă la cel mai mare exercițiu militar al alianței de securitate de la Războiul Rece încoace, axat pe contracararea amenințărilor din partea Rusiei.

Citește și: