• Armele pentru Ucraina vor pleca direct din depozitele americane din Germania.
  • Zelensky: „Va opri răspândirea războiului, va salva mii și mii de vieți”.
  • Joe Biden: Statele Unite s-au aflat la „întâlnire cu istoria”.
  • Peskov: „Va îmbogăți și mai mult SUA și va ruina și mai mult Ucraina”.
  • Stoltenberg: „Acest lucru întărește securitatea tuturor în Europa și America de Nord”.

Ajutorul votat în Camera Reprezentanților pentru Ucraina a stârnit reacții imediate atât în rândul aliaților cât și al inamicilor.

Cum a fost primită această anvelopă financiară pe care Președintele Biden o cere de luni de zile?

Merită semnalat în primul rand reacția congressmenilor care au fluturat steaguri ucrainene în semn de sprijin pentru Kiev chiar în incinta hemiciclului în momentul anunțării rezultatului, dar s-au auzit și la huiduieli ale aleșilor trumpişti.

La câteva minute după vot, Președintele ucrainean a estimat că ajutorul american „va salva mii și mii de vieți” . „Proiectul de lege care salvează vieți, adoptat astăzi de Camera Reprezentanților, va opri răspândirea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta cele două națiuni ale noastre să devină mai puternice”, a scris el pe X, spunând că este „recunoscător” aleșilor americani oficiali.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Președintele Joe Biden a lăudat „ajutorul crucial” acordat Israelului și Ucrainei, apreciind că Statele Unite s-au aflat la „întâlnire cu istoria” . Această anvelopă de 95 de miliarde de dolari care include și ajutorul pentru Israel, respectiv Taiwan transmite „un mesaj clar despre puterea conducerii americane în întreaga lume ”, a spus liderul democrat. El a cerut Senatului să aprobe aceste plicuri cât mai repede posibil.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat și el acest vot. „Ucraina folosește armele furnizate de aliații NATO pentru a distruge capacitățile de luptă ale Rusiei. Acest lucru ne întărește securitatea tuturor, în Europa și America de Nord”, a scris Jens Stoltenberg pe X.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a apreciat „votul (…) pentru un ajutor crucial mult așteptat”. „Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate și în Carta Națiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina și locuitorii săi”, spune el pe X.

Ce spune Kremlinul?

Purtătorul de cuvânt ne-a servit același discurs spunând că Ajutorul din partea Statelor Unite „va ucide și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev. Decizia de a acorda ajutor Ucrainei era așteptată și previzibilă. Va îmbogăți și mai mult Statele Unite ale Americii și va ruina și mai mult Ucraina, ucigând și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a asigurat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția de știri de stat TASS, uitând că ceea ce ucide sunt armele rusești, nu armele de care dispun ucrainienii.

Cum sunt folosiți acești bani?

14 miliarde de dolari merg pentru antrenarea, echiparea și plata armatei ucrainene. Aproximativ 10 miliarde de dolari în asistență economică dedicată sectoarelor de energie și infrastructură vor fi trimise sub formă de împrumut. O mare parte a anvelopei va fi folosită și pentru refacerea stocurilor armatei americane și va reveni la fabricilor de arme din Statele Unite.

De asemenea, planul de ajutor îl autorizează pe Președintele Biden să confiște și să vândă activele rusești, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei – idee care câștigă teren și cu alte țări G7.

De asemenea, armele vor putea ajunge foarte repede pe front pentru ca acestea vor pleca de la bazele americane din Germania.

Citește și