• Vladimir Putin și-a lansat portavioanele nucleare Tu-95MS în prima patrulare cunoscută de când flota sa strategică a fost lovită de un atac cu drone ucrainene în urmă cu nouă zile.
  • Între timp, un camion cu combustibil a explodat la aproximativ 400 de mile distanță, în Rusia, la o bază aeriană de lângă Riazan, provocând moartea a trei persoane și rănirea a cinci.
  • Avioanele Tu-95 din epoca sovietică au zburat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 70 de ani, dar sunt încă o parte esențială a amenințării de atac a lui Putin.

Vladimir Putin și-a lansat portavioanele nucleare Tu-95MS în prima patrulare cunoscută de când flota sa strategică a fost lovită de un atac cu drone ucrainene în urmă cu nouă zile. Două dintre ele au survolat Marea Japoniei, care se află la șapte fuse orare la est de lovitura umilitoare de săptămâna trecută.

O înregistrare video prezintă Tu-95, singurele bombardiere strategice cu elice din lume, care se aflau alături de escortele Su-30SM și Su-35S. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat: Toate zborurile efectuate de aeronavele Forțelor Aerospațiale Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian”.

Flota Tu-95 este o parte vitală a arsenalului nuclear al Rusiei, însă avioanele au fost folosite și pentru a lansa rachete distructive neatomice, provocând distrugeri pe scară largă în Ucraina. Potrivit rapoartelor, două dintre flotele de la baza aeriană Engels-2 au fost avariate în urma unui atac cu drone ucrainene la sute de kilometri în interiorul graniței, la 5 decembrie. Doi militari au suferit răni, scrie The Mirror.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Videoclipurile au dezvăluit un flash enorm la baza aeriană de înaltă securitate din regiunea Saratov, utilizată de flota strategică a lui Putin. Guvernatorul din Saratov, Roman Busargin, a emis o declarație în care a cerut locuitorilor să rămână calmi, a relatat presa locală.

Vreau să vă asigur că nu au existat situații de urgență în zonele rezidențiale ale orașului. Nu există motive de îngrijorare”, a declarat acesta. Nici o instalație de infrastructură civilă nu a fost avariată. Informațiile privind incidentele de la instalațiile militare sunt verificate de către agențiile de aplicare a legii.”

Între timp, un camion cu combustibil a explodat la aproximativ 400 de mile distanță, în Rusia, la o bază aeriană de lângă Riazan, provocând moartea a trei persoane și rănirea a cinci.

În urma atacului, o jumătate a zeci de aeronave au fost mutate în locații mai sigure. The Moscow Times a raportat: Cel puțin șase bombardiere strategice au fost mutate de la baza din Engels către o destinație necunoscută.”

Nu se știa unde s-au dus, dar se presupune că avioanele au fost mutate în afara razei de acțiune a dronelor ucrainene. Avioanele Tu-95 din epoca sovietică au zburat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 70 de ani, dar sunt încă o parte esențială a amenințării de atac a lui Putin.