• Vladimir Putin a făcut referire la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki într-o conversație cu președintele francez Emmanuel Macron.
  • Au existat temeri constante că președintele rus va recurge la un atac nuclear asupra Ucrainei.
  • Aceste îngrijorări s-au intensificat în ultimele luni, pe măsură ce invazia Rusiei a suferit o serie de eșecuri majore.

Vladimir Putin a făcut referire la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki într-o conversație cu președintele francez Emmanuel Macron. Au existat temeri constante că președintele rus va recurge la un atac nuclear asupra Ucrainei.

Aceste îngrijorări s-au intensificat în ultimele luni, pe măsură ce invazia Rusiei a suferit o serie de eșecuri majore. Surse diplomatice spun că Putin a afirmat că bombardamentele – care au determinat Japonia să capituleze la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – au arătat că nu este necesar să ataci un oraș important pentru a câștiga”.

Statele Unite au ucis peste 350.000 de persoane – în principal civili – atunci când au detonat două bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki în august 1945. Remarcile raportate vin după ce o serie de eșecuri au dus la retragerea forțelor rusești în unele zone anexate din Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Daily Mail a relatat că sursa a afirmat că Putin i-ar fi spus lui Macron că atacurile asupra Japoniei din urmă cu 67 de ani au arătat că nu trebuie să ataci marile orașe pentru a câștiga”.

Sursa a adăugat: Macron a fost clar alarmat. A sunat ca o aluzie foarte grea că Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în estul Ucrainei, lăsând Kievul intact. Aceasta a părut a fi ideea centrală a remarcilor sale.”

Comentariile sunt în concordanță cu retorica rusă potrivit căreia toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește ocuparea ilegală a unor părți din Ucraina. Au circulat zvonuri potrivit cărora agențiile de securitate se tem că Putin ar putea detona o armă deasupra Mării Negre pentru a răspândi panica fără a declanșa un război nuclear complet.

Retorica din ce în ce mai agresivă a lui Putin vine după ce forțele ucrainene au atacat un pod important între Rusia și Crimeea, lucru despre care Putin declarase că ar fi depășit o linie roșie”. Macron a exclus anterior posibilitatea de a fi atras într-un război nuclear cu Rusia, afirmând luna trecută că Franța evident nu ar ataca dacă Rusia ar lansa un atac nuclear asupra Ucrainei.

El a spus: Franța are o doctrină nucleară care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi în joc dacă ar avea loc un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”.