• Putin se aștepta la o victorie rapidă în Ucraina, dar nu se întrevede niciun final.
  • Unii oficiali din elită văd conflictul ca fiind lung și ruinător pentru Rusia.
  • În ciuda eșecurilor, Putin nu are un rival aparent pentru putere.

Vladimir Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe un moment de cotitură în care Rusia a înfruntat, în sfârșit, Occidentul – dar unii membri ai elitei se tem că și-a angajat țara într-o lungă și inutilă scurgere de vieți și resurse.

Când președintele rus a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, la 24 februarie, se aștepta să câștige rapid, să își câștige un loc în istorie alături de țari și să dea o lecție Statelor Unite despre renașterea Rusiei de la prăbușirea Uniunii Sovietice. El s-a înșelat. Războiul a ucis sau a rănit sute de mii de oameni; Rusia și rușii sunt defăimați în Occident ca agresori; iar armata sa se confruntă acum cu o Ucraină rezistentă, susținută de o alianță militară NATO condusă de SUA și aflată în expansiune.

O sursă rusă de rang înalt, care cunoaște procesul decizional, a declarat că speranțele lui Putin de a-și îmbunătăți reputația au fost spulberate. „În continuare, va fi și mai dificil și mai costisitor atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia”, a declarat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului. „Pierderile economice de această amploare nu merită câteva teritorii cucerite”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sursa a declarat că a crezut că mulți dintre membrii elitei îi împărtășesc punctul de vedere, deși dacă ar spune acest lucru în mod public ar atrage o pedeapsă rapidă. Putin spune că Moscova este blocată într-o bătălie existențială cu un Occident arogant care vrea să ciopârțească Rusia și resursele sale vaste – o narațiune pe care Ucraina și Occidentul o resping.

Cu toate undele de șoc geopolitice pe care Putin le-a provocat, el nu are încă niciun rival serios pentru putere, potrivit a cinci surse rusești de rang înalt apropiate procesului decizional. Și cu toate disidențele publice reprimate, bărbatul de 70 de ani nu trebuie să se teamă de alegerile prezidențiale care se anunță în martie 2024.