• Putin va participa la un forum care marchează 10 ani de la lansarea Inițiativei Belt and Road.
  • La forumul de la Beijing sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 100 de țări.
  • Săptămâna trecută, Putin a participat la un summit al fostelor națiuni sovietice în Kârgâzstan.

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping la Beijing în această săptămână – o vizită internațională rară a liderului rus.

În timpul vizitei din 17-18 octombrie la Beijing, Putin va participa la un forum care marchează 10 ani de la lansarea Inițiativei Belt and Road, programul de infrastructură globală al Chinei, care a contribuit la creșterea influenței sale în întreaga lume. Washingtonul și Bruxelles-ul au privit cu îngrijorare relația dintre China și Rusia, Beijingul refuzând să condamne invazia Moscovei în Ucraina, chiar dacă și-a exprimat sprijinul pentru principiul integrității teritoriale. Forumul Inițiativei „Belt and Road” din această săptămână are loc în contextul unei situații economice din ce în ce mai sumbre pentru China, care a înregistrat o încetinire economică, determinată în parte de o scădere a pieței imobiliare. La forumul de la Beijing sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 100 de țări, inclusiv premierul ungar Viktor Orbán.

În același timp, ministrul apărării Li Shangfu nu a mai fost văzut în public de mai bine de șase săptămâni, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la locul unde se află și la siguranța sa. Vizita la Beijing va marca a doua deplasare internațională a lui Putin de când Curtea Penală Internațională a emis în martie un mandat de arestare a liderului rus. Săptămâna trecută, Putin a participat la un summit al fostelor națiuni sovietice în Kârgâzstan. Nici Kârgâzstanul și nici China nu sunt părți la CPI. Așadar, liderul de la Kremlin a mers la sigur.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Citește și